nieuws

Gerechtsgebouw Zwolle bereikt hoogste punt

Geen categorie

De nieuwbouw van de rechtbank Zwolle-Lelystad bereikte afgelopen week zijn hoogste punt. Na oplevering eind 2012 wordt het bestaande gerechtsgebouw in Zwolle gerenoveerd. In 2014 wordt het totale project van 26.500 m2 opgeleverd. Rob Hootsmans maakte het ontwerp voor het gerechtsgebouw in opdracht van de Rijksgebouwendienst.

Gerechtsgebouw Zwolle bereikt hoogste punt

 

 

De opbouw van de nieuwbouw kenmerkt zich door een ordening in drie delen: een gesloten sokkel, een openbaar deel omringd door kolommen, en een kroonlijst met besloten werkgebied. Op de begane grond bevinden zich de entreegebieden en facilitaire functies, zoals opslag, archief, cellen, verhoorkamers en technische ruimten.

Het bestaande gebouw wordt hier verbonden met de nieuwe publieksentree. De publieke laag bestaat uit een dubbelhoge verdieping met een omloop (publieke wachtruimte), zittingszalen, raadkamers en bibliotheek. De bovenste laag tot slot bestaat uit drie besloten verdiepingen met de kantoren voor de medewerkers. Aansluitend bij de betreffende functie, heeft elke laag een eigen constructieprincipe, installatieconcept en materiaalgebruik voor het interieur.

De bestaande rechtbank van Zwolle, naar het ontwerp van architect Kruger uit 1964 is opgeleverd in 1977. Al midden jaren tachtig ontstond er behoefte aan uitbreiding. Hootsmans is zowel verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw als voor de renovatie van het bestaande gerechtsgebouw.

Reageer op dit artikel