nieuws

Engels Werkje in Park Zestienhoven in ere hersteld

Geen categorie

In Park Zestienhoven komt nabij het gelijknamige vliegveld een nieuwe woonwijk. Onderdeel van deze stedelijke uitbreiding is een park waarin landschapsarchitecten Philomene van der Vliet van Vlietlandscapes) en Jan Maas een nieuwe ontwerp hebben gemaakt voor het bestaande ‘Engels Werkje’.

Engels Werkje in Park Zestienhoven in ere hersteld

 

 

Het Engels Werkje, aangelegd in de jaren zestig is door achterstallig onderhoud overwoekerd en in verval geraakt. Het ontwerp van Vlietlandscapes haalt de verborgen schoonheid van de plek naar boven. De vijftig jaar oude bomen en hoogteverschillen in het park zijn uitzonderlijk binnen het omliggende mathematische polderlandschap. De kern van het park wordt gevormd door een slingerende waterpartij met een eiland. Een nieuw beplantingsassortiment en zorgvuldig aangelegde paden zijn structuurbepalende elementen van het nieuwe ontwerp. Op strategische plekken zijn doorzichten gemaakt langs geplande routes en paden. Van buitenaf kan men tot diep in het park kijken waardoor het een onderdeel van het stedelijk leven. Dankzij deze openheid is het park sociaal veiliger geworden.

Behalve deze ingrepen is ook een nieuwe eigentijdse laan toegevoegd. De entrees van het Engels werkje en een nieuw routesysteem worden gemarkeerd door poorten van hoog opgestapelde boomstammen. Alle rillen zijn gemaakt met snoei- en dunningsmateriaal van het bos. Nieuwe voetgangersbruggen en een zorgvuldig samengesteld beplantingsplan met koraalrode accenten vormen bijzondere eyecatchers in het park. De brugleuningen hebben een kantachtige structuur waarmee ze een luchtige tegenhanger van de zware gestapelde stammen zijn. Verwilderde rozen, gebogen paden, getoogde bruggen en het spel tussen lichte en donkere plekken vormen een knipoog naar de romantische Engelse gardanske stijl. Het ‘Engels werkje’ is hiermee in ere hersteld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels