nieuws

Cultureel hart als dorp in een dorp

Geen categorie

Molenaar & Bol & Van Dillen architecten uit Vught en Wijnen Bouwgroep zijn de winnaars van een door de gemeente Oss uitgeschreven DBM aanbesteding voor een nieuwe cultureel hart in Berghem. De nieuwe ontmoetingsplaats moet een verzamelplaats worden voor sociaal maatschappelijke en culturele activiteiten.

Cultureel hart als dorp in een dorp

 

Het ontwerp van Molenaar & Bol & Van Dillen  is gestoeld op het idee van een dorp in een dorp. De centrale hal doet dienst als dorpsplein. Van daaruit zijn drie grote zalen en kleinere ruimtes bereikbaar. Het zijn als het ware de huisjes om het plein. Elk ‘huisje’ heeft een eigen uitstraling en toegang terwijl het gebouw als geheel met een eenduidige architectuur is vormgeven.

De zalen kunnen als zelfstandige ruimtes worden gebruikt, maar gekoppeld met de foyer vormt de gehele begane grond een aaneengesloten open zaal, een ontmoetingsplek. De trappen naar de verdieping zijn zo vormgegeven dat ze een tribune vormen met uitzicht naar buiten en over de foyer. Eenmaal boven grenst de foyer direct aan de patiotuin met groot balkon.

Een glazen entree koppelt het Berchplein en het Berchse Veld via een ruime lichte foyer. Zo ontstaat een visuele verbinding tussen veld en plein.Grote, verdiepingshoge puien versterken het open karakter van de Berchplaets en geven zicht op het interieur. De Berchplaets, die naar verwachting eind mei 2013 haar deuren opent,  wordt opgetrokken uit natuur leisteen.

Reageer op dit artikel