nieuws

biq wint kort geding van bic

Geen categorie

De voorzieningenrechter in Maastricht heeft in een kort geding bepaald dat BIC Architecten uit Schimmert het gebruik van de handelsnaam BIC dient te staken. Het in 2009 opgerichte bureau krijgt drie weken de tijd om de naamsverandering door te voeren. Ook moet ze de door de rechter als handelsnaam aangemerkt website uit de lucht halen op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag.

biq wint kort geding van bic

 

Het Rotterdamse architectenbureau biq stadsontwerp had een kort geding aangespannen vanwege de mogelijke naamsverwarring. In het kort geding voerde biq stadsontwerp aan, dat ze sinds 18 jaar deze naam voert en grote bekendheid geniet in binnen- en buitenland. Biq meende dat niet alleen de handelsnaam van Bic voor verwarring onder potentiële opdrachtgevers kon zorgen, maar ook de huisstijl, het logo en de domeinnaam van de website.

De rechter heeft biq stadsontwerp dus gelijk gegeven. Hij is van mening dat beide naamsaanduidingen zowel visueel, auditief als begripsmatige sterke associaties oproepen. Ook oordeelde de rechter dat tussen beide bureau een behoorlijke overlap bestaat. Omdat beide in dezelfde landen werkzaam zijn en beide in dezelfde vijver vissen van seriematige woningbouw en contextueel bouwen, ligt verwarring bij het publiek voor de hand, aldus de rechter. Bic wordt geboden met onmiddellijke ingang iedere inbreuk op het handelsnaamrecht van Biq Architecten te staken.

Hans van der Heijden van biq stadsontwerp zegt hierover: “Onze handelsnaam bestaat sinds 1994. We hebben bewust gekozen voor een unieke, abstracte naam. biq stadsontwerp presenteert zich als een collectief. Ons bureau is in Nederland, maar ook in Engeland, België en de Duitstalige landen bekend geworden om de contextuele ontwerpbenadering. De rechter heeft erkend dat vakgenoten niet zomaar kunnen meeliften op de reputatie van anderen. Behalve in de naam zagen wij zelfs in de huisstijl van onze collega’s overeenkomsten. Het is niet leuk dat wij met onze collega’s niet tot overeenstemming konden komen en ons recht via een procedure moesten halen. Maar ik ben blij met de uitspraak.”

Reageer op dit artikel