nieuws

BAM en RAU winnen opdracht gemeentehuis Brummen

Geen categorie

De Europese aanbesteding voor de uitbreiding van het gemeentehuis in Brummen is gewonnen door BAM en RAU. Het ontwerp van de compacte en flexibel indeelbare nieuwbouw omarmt de monumentale villa. Het idee is dat de terughoudende en transparante vormgeving de kwaliteiten van het historische gebouw versterkt. Het omringende en momenteel sterk versnipperde terrein wordt als opnieuw ingericht.

BAM en RAU winnen opdracht gemeentehuis Brummen

Het gemeentehuis uit 1890 is in de loop der jaren een aantal keren verbouwd. RAU stelt voor om het gebouw weer terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat, zodat de villa als zelfstandig gebouw met statige uitstraling in ere wordt hersteld.

Door de omarming ontstaat tussen de twee gebouwen een lichte, centrale hal. De nieuwe entree voor het publiek bevindt zich aan de zuidzijde, waar bezoekers via een landschappelijk vormgegeven trap in de hal worden ontvangen. Bezoekers krijgen hier meteen een overzicht van het gebouw. Tevens wordt vanuit hier op één niveau zowel de nieuwbouw als het monument ontsloten.

De nieuwe ruimtelijke organisatie is gegroepeerd rondom het monument, waarbij een continue interactie tussen beide bouwdelen mogelijk is. De compacte opzet zorgt voor korte looplijnen en bevordert samenwerking tussen medewerkers. De plattegronden zijn volledig flexibel indeelbaar en kunnen aan veranderende behoeftes van de gemeente aangepast worden.

 

De nieuwbouw vervangt de bestaande uitbreiding uit de jaren ‘80. De gemeente Brummen vroeg in de aanbesteding om semi-permanente huisvesting met een levensduur van 20 jaar. RAU en BAM hebben voor natuurlijke en herbruikbare bouwmaterialen gekozen.

Ook energetisch voldoet het plan aan hoge eisen. Naast hoogwaardig isolerend glas en passieve zonwering door middel van een omlopende luifel en lamellen worden ook de aanwezige hoge bomen voor de beschaduwing gebruikt. Mos-sedum zorgt voor natuurlijke dakisolatie en regenwateropvang. De omarming van de villa voorziet deze grotendeels van een energiezuinige huid.

Reageer op dit artikel