nieuws

Agendatip: i FABRIC. european talent

Geen categorie

De nieuwe generatie Europese ontwerpers op het gebied van mode, interieurtextiel en design presenteert zichzelf op de tentoonstelling i FABRIC van het Textielmuseum Tilburg. De expositie maakt deel uit van de culturele programmering in het kader van de manifestatie Tilburg Textiles en is tot 29 januari te zien.

Agendatip: i FABRIC. european talent

 

Welke kwesties houden de jonge generatie designers bezig? Op i FABRIC is te zien dat er een grote interesse is voor nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen zoals in de microbiologie, dikwijls resulterend in samenwerking met biologen en chemici. Een ander aspect is de aandacht voor de emotionele aspecten van vormgeving, waardoor er meer focus is op het materiaal en de oppervlaktestructuur van objecten.

Interieurontwerp

BCXSY, de studio van de jonge ontwerpers Boaz Cohen en Sayaka Yamamoto, is verantwoordelijk voor de grafische en ruimtelijk vormgeving van de tentoonstelling. Ook ontwierpen zij de begeleidende publicatie. De tentoonstelling is samengesteld door Suzan Rüsseler, conservator Europees textieldesign van het Textielmuseum.

Materiaal met geheugen

Het meest futuristisch oogt het werk van de studenten van de masteropleiding Textile Futures, onderdeel van het Londense Central Saint Martins College of Art & Design. Marin Sawa creëerde in haar installatie Algaerium een serie ‘levendig’ textiel door middel van algen die op licht reageren. Natsai A. Chieza stelt met haar project Design Fictions kritische vragen over de mogelijke culturele en milieukundige implicaties van synthetische biologie en stamcelonderzoek, terwijl Elaine Ng Yan Ling in Techno Naturology de functie van ‘shape memory’ materialen en toepassingen in architectuur en interieur onderzoekt.

Sociale en ecologische vraagstukken

De Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten in Antwerpen, onder artistieke leiding van Walter Van Beirendonck, selecteerde modeontwerpers die verschillende polen vertegenwoordigen. De Design Academy Eindhoven focust op thema’s als materiaalgevoeligheid en bewustzijn voor sociale en ecologisch dringende vraagstukken. Van de Oostenrijkse ontwerper Sonja Bäumel zijn op i FABRIC twee nieuwe werken te zien als vervolg op haar eindexamenonderzoek naar lichaamsbacteriën en de visuele vertaling van deze bacterieculturen.

Prijsvraag

Het Audax Textielmuseum Tilburg nodigt studenten en jonge Europese ontwerpers uit om een unieke tafelloper te ontwerpen. i CONTEST is een online ontwerpwedstrijd via het sociale medium Facebook.

Reageer op dit artikel