nieuws

Washington Monument mogelijk ‘Made in Holland’

Geen categorie

Het plan ‘Monument of Unity’ van Jacques Prins, Kevin Battarbee en Egidijus Kasakaitis (Inbo), is een van de zes finalisten van de internationale ideeëncompetitie omtrent het beroemde Washington Monument, het brandpunt van de Washington Mall.

Washington Monument mogelijk ‘Made in Holland’

 

 

 

Jacques, Kevin en Egidijus van Inbo ontwierpen een cirkelvormige, met glas overkapte ruimte rondom de voet van het monument. De fundamenten van het monument worden blootgelegd waardoor de geschiedenis zichtbaar wordt gemaakt en het monument een nieuw perspectief krijgt. In de nieuwe voet van het monument zijn een museumruimte en voorzieningen ondergebracht.

De persoon en het gedachtegoed van George Washington vormden een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp. Dit wordt gesymboliseerd door een in het ontwerp opgenomen citaat uit zijn ‘Farewell Adress’: “independence, peace at home and abroad, safety, prosperity, and liberty are all dependent upon the unity between the states”.

Voor het gebied rondom het Washington Monument zijn de afgelopen eeuw diverse plannen gemaakt die geen van alle tot uitvoering zijn gekomen. Bovendien is er door een toenemend bezoekersaantal en extra veiligheidseisen behoefte aan betere voorzieningen. Om die reden is een internationale ideeëncompetitie uitgeschreven. Uit meer dan 500 inzendingen is het ontwerp van gekozen als een van de zes finalisten. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen via een stemming op internet.

Bekijk de andere genomineerden op de prijsvraagsite

Reageer op dit artikel