nieuws

Von Gerkan Marg en Partners met recht stadionontwerpers

Geen categorie

Twee stadions die Von Gerkan, Marg en Partners in Zuid Afrika voor het WK in 2010 ontwierp zijn onderscheiden met een IOC/IAKS Award. Het Cape Town stadium ontving in de categorie ‘Stadions voor competities en evenementen’ een eerste prijs. Het Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth kreeg de derde prijs in dezelfde categorie. Zilver ging naar Boogertman + Partners voor het Soccer City Stadium Johannesburg.

Von Gerkan Marg en Partners met recht stadionontwerpers

Cape Town Stadium

Cape Town Stadium ligt in de wijk Greenpoint, tussen Signal Hill en de Atlantische Oceaan met op de achtergrond de Tafelberg. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de rechte lijnen van dat massief. Een glazen dakconstructie schermt de bezoeker af van het zonlicht en de regen.

Nelson Mandela Bay Stadium, Port Elizabeth

Het stadion is gebouwd met een uitzicht over het hart van de stad en het Noordeindemeer of North End Lake. Het aluminium dak is zo ontworpen dat het weerstand kan bieden aan de beruchte rukwinden vanaf zee. Ruim 48.000 bezoekers kunnen plaatsnemen in het stadion dat behalve voetbal ook wordt gebruikt voor rugby en voor popconcerten.

GMP is al met het volgende voetbalevenement bezig, de Europese Kampioenschappen in Polen en Oekraïne in 2012, de stadions in Warschau, het Nationaal Stadion en het Olympisch Stadion in Kiev zijn een ontwerp van GMP. Ook in Brazilië laat het bureau zijn sporen na tijdens het WK in 2014, het Nationale Stadion in Belo Horizonte en de Arena da Amazônia in Manaus zijn afkomstig van het bureau. Toekomstig projecten zijn onder andere het Śląski Stadium in Chorzów in Polen en het Tashkent Sports Park in Oezbekistan. Het onlangs opgeleverde 55.000 zitplaatsen tellende stadion Lia-Manoliu in Boekarest, Roemenië, had onlangs zijn inauguratie ceremonie.

 

Reageer op dit artikel