nieuws

‘Twist’ voor Basels Transitlager

Geen categorie

BIG is samen met Bollinger Grohmann en HL Technik de winnaar van een besloten prijsvraag voor de renovatie en uitbreiding van de in Basel gelegen industriele wijk ‘Transitlager’. In het winnende plan moet de wijk een alternatief kunstdistrict worden. Het terrein van 18.000 m2, gebouwd eind jaren 1960, wordt uitgebreid en gerenoveerd met 7000 m2 woon- en kunst gerelateerde doeleinden. De winnende inzending versloeg in de eindstrijd onder andere Harry Gugger Studio en Lacaton Vassal.

‘Twist’ voor Basels Transitlager

 

Het stedelijk gebied leent zich dankzij de lineaire gebouwen en de omliggende infrastructuur tot een avontuurlijk gebied met galeries, restaurants en creatieve bedrijven. Het architectenbureau wil in de nieuwe opzet het voormalige pakhuis en de omliggende openbare ruimte omtoveren tot een multifunctioneel centrum waarin gedurende 24 uur activiteiten plaatsvinden. Hiervoor plaatst het twee gebouwen boven elkaar in tegengestelde richting. De uitstekende hoeken van de nieuwbouw zorgen voor uitzicht op de onderliggende tuinen en de buitenruimte. Daarnaast zorgt het voor een verdubbeling in omvang van het huidige magazijn. Door op maat gemaakte units en woningen ontstaat een levendige stedelijke ruimte met rustige groene tuinen.

BIG werkte voor het winnende ontwerp samen met Nuesch Development uit Basel voor de Christoph Merian Foundation met de hulp van Balintra AG.

Reageer op dit artikel