nieuws

ROC Mondriaan Den Haag in gebruik

Geen categorie

Het ROC Mondriaan in Den Haag heeft een nieuw onderkomen. Architectenbureau LIAG maakte het ontwerp voor het gebouw aan de Waldorpstraat. Opdrachtgever is NS Poort, de stationsorganisatie van de Nederlandse Spoorwegen. Deze week betrokken de eerste studenten en medewerkers de nieuwbouw.

ROC Mondriaan Den Haag in gebruik

 

 

Het gebouw heeft een gridvormige betonstructuur als gevel waar de vakken in de huiskleuren van het ROC zijn ingevuld. Een arcade begeleidt de voetgangersroute van station HS naar de nabij gelegen studenten- en starterswoningen en de Megastores. Grote glasoppervlakken langs de arcade geven een inkijkje in de school: transparantie en etalage voor het beroepsonderwijs worden hier gekoppeld aan betere sociale veiligheid.

Het gebouw is ontworpen op een stramien van 7,2 meter in de plattegrond, waardoor het in de toekomst eenvoudig is om te bouwen tot kantoren met een indeelbaarheid op 1,8 meter. Door te kiezen voor een kolomloze overspanning van de gevel naar de kernen is de indeling van de school aanpasbaar aan toekomstige onderwijsinzichten. Het gebouw wordt hierdoor ook duurzamer.

roc-2

Het gebouw heeft twee hoofdvolumes met ieder een eigen kern met ‘wokkeltrappen’ en alle ondersteunende functies. Op deze wijze kan het complex in de toekomst ook als twee afzonderlijke kantoor gebouwdelen verhuurd worden.

De gevelelementen en raamindeling zijn gebaseerd op een stramien van 1,8 meter x 1,8 meter. Deze elementen bestaan uit witte betonnen elementen met diepe negge. Hierin bevinden zich afwisselend ramen en gekleurde panelen. De repetitie van de betonnen gevelelementen zorgt, samen met een ‘willekeurig’ patroon van gekleurde panelen (5 Mondriaan-kleuren: rood, blauw, geel, licht grijs en donker grijs) en de ramen voor een schaalloze uitstraling.

Rondom de twee centrale kernen zijn de onderwijsruimten gesitueerd. Het gebouw heeft een centrale entree met een hoofdtrap die de studenten naar de ‘Mondriaanstraat’ brengt waarna zij hun weg vervolgen en via de wokkeltrappen naar hun onderwijsdomein gaan.

LIAG ontwierp ook een verbindende loopbrug tussen de gebouwen aan de Waldorpstraat en het Leeghwaterplein.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels