nieuws

Op pad in de design jungle

Geen categorie

Het is ieder jaar weer een uitdaging om een selectie te maken uit de presentaties en evenementen van de 1800 deelnemers aan de Dutch Design Week in Eindhoven. Deze variëren van conceptuele experimenten tot artistieke installaties en kant-en-klare producten. De Lichtstad is omgetoverd tot een design jungle, waar ik mij op een OV-fiets een weg doorheen probeer te banen. Van onze correspondent Marit Overbeek

Op pad in de design jungle

 

10.19 uur

In Milaan zie je het design van nu, in Eindhoven dat van de toekomst, las ik ergens. De Dutch Design Week, dit jaar een decennium oud, biedt inderdaad altijd een schat aan ontwerpen die je aanzetten tot overpeinzingen over ons gedrag en de samenleving.
Zoals de thema-presentatie Untouchables van collectief Dutch Invertuals aan de Fuutlaan, die een ‘ode aan de kwetsbaarheid en riskant leven’willen brengen.

Ben benieuwd, eerst ’n OV-fiets halen.

11.40 uur

In de oude loods van Dutch Invertuals hangt een serene, museale sfeer. De fragiele objecten van Mieke Meijer en Maaike Segers spelen met begrippen als evenwicht en kwetsbaarheid. Mieke’s lamp Balance bestaat uit twee stukken dun hout. Wil je hem aanzetten, dan verstoor je het evenwicht van de constructie. De bijzettafeltjes Complex van Maaike zijn gemaakt van flinterdun fineer, die alleen in elkaar geschoven sterk zijn.
Handle with care dus, prachtig.

12.41 uur

“We hebben de natuur nodig om ons in evenwicht te houden” stelt ontwerper Stijn Boemaars. Hij vertaalt dit naar een kast waarvan de verschillende onderdelen balanceren op een netwerk van takken.
Ook in zijn andere meubels vormen diverse vertakkingen een stevig frame. Zijn poëtische werk is te zien op de expo Weerzien, in de Groene Toren aan de Vestdijk.

 T-Workshop
Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk showen in de expositie T-Workshop de nieuwe sofa die ze samen ontwierpen voor Bernhardt Design en eigen werk.

13.22 uur

Tijdens de lunch in het Stadhuis bedenk ik wat zo bijzonder aan de DDW Eindhoven is: dat je bij de ontwerpers ‘thuis’ komt. Werkplaatsen studio’s staan open voor publiek, dat zo het verhaal en het proces achter de producten laat zien. Dat is uniek, vind je nergens!

14.25 uur

Onomatopee bood Nacho Carbonell een soloshow in hun kantoor- en exporuimte aan de Bleekstraat. De Spaanse ontwerper gebruikt de ruimte om zijn uitgebreide materiaalonderzoek te tonen. Bergen lapjes, rubber, staal en onbestemde objecten vormen de fundamenten van zijn vervreemdende meubels. De speelgoeddieren die aan zijn Pump it up-stoel hingen, bungelen leeggelopen aan een touw. Beetje morbide beeld!

16.15 uur

In het Klokgebouw op Strijp-S is het een levendige boel. Ontwerpopleidingen, meubelmerken, interieurbureaus, overheden en aanstormend designtalent presenteren zich aan honderden bezoekers. Opvallen doen de jurkjes van IXX, de XL-meubels van Werner Neumann en de serie Lightness in Lines van WM: oogstrelende glazen katrollampen met een kleurverloop, ranke draadstoelen en blanke tulpenhouten bijzettafeltjes, allen met een eigen lijnenspel. 

Neumann
Werner Neumann

18.10 uur

Ik besluit de dag bij het grote nieuwe complex op Strijp-T, waar sterontwerpers Kiki Joost huizen en verschillende presentatie te zien zijn van hun stad- en vakgenoten. In dit ‘open huis’, krijgen de bezoekers een kijkje in de keuken. Van gerecyclede rubberen tafels tot kastjes van kranthout: hier zie je de inspiratiebronnen en de manier waarop het wordt vervaardigd. Het maakt van de tiende editie van de DDW een bijzonder open en gastvrije designjungle.

Reageer op dit artikel