nieuws

‘Kettingreactie’ wint Ymere NAi Prijsvraag 2011

Geen categorie

De winnaar van de derde Ymere NAi prijsvraag 2011, ‘New Harloheim’, is het team van hoofdontwerpers Joep van der Veen en Tom Bokkers met het plan ‘Kettingreactie-Parelketting rond een rijk stedelijk mozaïek’. De prijsvraag stond dit jaar in het teken van Haarlem-Oost, en hoe dit gedeelte van de stad zich kan ontwikkelen tot een wezenlijk onderdeel van de metropoolregio Amsterdam.

‘Kettingreactie’  wint Ymere NAi Prijsvraag 2011

In de visie van het team van Van der Veen en Bokkers krijgt Haarlem-Oost verschillende kleine impulsen die uiteindelijk een kettingreactie veroorzaken. Het plan sprak de jury vooral aan, omdat het inspireert tot verder denken. Uit het juryrapport: “Het team heeft oog gehad voor de plaats van het plangebied in de wijdere omgeving en voor het karakter van de regio. Het regelt niet meer dan nodig is. Er blijft ruimte voor de toekomst door het achterwege laten van de gebruikelijke opsplitsing van woonmilieus.”. Een gedeelde tweede plaats ging naar ‘Ringstad’ van het team van XML Architecture Research Urbanism en ‘Creating Class’ van het team van hoofdontwerper Camila Pinzon Cortes.

 Kettingreactie NAi 

Het NAi en woningcorporatie Ymere schrijven elke twee jaar een prijsvraag uit voor architectuur, beeldende kunst, landschapsarchitectuur en stedenbouw. New Harloheim is de derde editie van de prijsvraag. De keuze viel dit jaar op Haarlem vanwege de complexiteit en breedte van de opgave in dit gebied. Mede daarom was de prijsvraag alleen uitgeschreven voor multi-disciplinaire teams, zodat zaken die ver van de architectuur liggen ook aangeraakt konden worden.

Naast een geldbedrag van € 12.500 krijgt het winnende team de opdracht om hun visie verder uit te werken in een tentoonstelling in de vorm van een ontwerpatelier die vanaf 26 november 2011 te zien is in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en vanaf april 2012 in Haarlem.

Reageer op dit artikel