nieuws

Filmtip 5, AFFR 2011: Antwerp Central

Geen categorie

Van 6 tot en met 9 oktober wordt in Rotterdam het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) gehouden. Tijdens deze dagen zijn bijna 100 films te zien waarin architectuur en ‘de stad’ een glansrol vervullen. De redactie tipt u de komende tijd over films die de moeite waard zijn.

Filmtip 5, AFFR 2011: Antwerp Central

 

7 oktober van 18.45 uur – 20.00 uur
Antwerp Central (Peter Krüger)

Een caleidoscopische filmtrip door stationskathedraal Antwerpen Centraal. Geïnspireerd door het boek Austerlitz en verteld door acteur Johan Leysen wordt het station een metafoor voor een tijdmachine.

Antwerpen

De film laat de toeschouwer reizen doorheen de fysieke en mentale ruimte van de Antwerpse spoorwegkathedraal, van zijn ontstaan tot nu en de toekomst. In de loop van de film doorkruisen we de drie eeuwen Belgische treingeschiedenis: van de tijd toen de Belgische Spoorwegen hun eerste sporen legden tot en met de bouw van de hogesnelheidslijn in de 21ste eeuw. De herinnering aan Belgiës koloniale verleden en de ligging van het station in het hart van de drukke diamantwijk en in de nabijheid van de Antwerpse dierentuin roepen een surreële wereld op waarbij tegengestelde elementen zoals dier en mens, natuur en industrie, barok en moderniteit, verval en opbouw op een complexe manier met elkaar zijn verweven.

Geïnspireerd door het boek ‘Austerlitz’ van W.G. Sebald benadert scenarist/regisseur Peter Krüger de ‘middenstatie’ als een magisch-realistische plek waar heden en verleden, geschiedenis en dagelijks leven, fictie en realiteit elkaar voortdurend afwisselen. Rode draad doorheen de film zijn de reflecties en dromen van een reiziger, gespeeld door Johan Leysen, die in Antwerpen aankomt en door wiens ogen we het station observeren.

Kijk voor het volledige programma op www.affr.nl

Reageer op dit artikel