nieuws

Eerste samenwerking Kiki & Joost voor Bernhardt

Geen categorie

Ondanks dat ze al tien jaar samen een studio delen, en vaak samen tentoonstellingen organiseren, maakten de Nederlandse ontwerpers Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk nog nooit samen een ontwerp. Dit jaar vroeg het Amerikaanse merk Bernhardt Design hen de handen ineen te slaan om een nieuw bankstel voor hen te ontwerpen. Het resultaat, de Workshop Collection, was voor het eerst te zien op het Londen Design Festival.

Eerste samenwerking Kiki & Joost voor Bernhardt

Bernhardt Design reisde af naar Eindhoven omdat zij geïnteresseerd waren in hoe Kiki en Joost ambachtelijke tradities benaderen en in de manier waarop zij werken in hun studio. Die studio, gevestigd op het Eindhovense terrein Strijp S, inspireerde het stel tot de naam van de collectie: Workshop. De collectie bestaat uit veertig stoffen en een bankstel, de Workshop Sofa.

Chemie

Een bezoek van Jerry Helling, de directeur van Bernhardt Design, aan de studio van Kiki en Joost leidde tot deze eerste samenwerking. Helling dacht dat de chemie tussen de twee ontwerpers, “ondanks dat ze stilistisch hele andere dingen doen” tot een fantastisch ontwerp zou leiden. Kiki maakte naam met haar keramische en textielontwerpen, terwijl Joost graag werkt met robuuste metalen objecten. Helling: “Joost is graag bezig met structuren en afwerkingen, en Kiki weet vloeibaarheid te vangen in haar ontwerpen en onderzoekt tactiliteit.”

Hoewel ze het spannend vonden, “omdat we niet wisten hoe onze relatie reageert op samenwerken”, zegden Kiki en Joost toe. Joost ging het eerst aan het werk en experimenteerde met materialen zoals verfbussen, kwasten, houten latten, tape en hechtdraad. Kiki liet zich daardoor inspireren en begon aan Joost zijn patronen meer grafische lagen en structuren toe te voegen. De Workshop Textile Collection bestaat uit vijf patronen in acht verschillende kleurenschema’s: Connect, Stitch, Block, Score en Brush. De namen corresponderen met de manier waarop ze tot stand zijn gekomen.

  

Bank voor eigen huis

Toen Kiki en Joost een schets opstuurden van de bank die zij voor hun eigen huis hadden ontworpen, zag Bernhardt Design een ideaal middel om de stoffen op te tonen en vroeg het stel of ze de bank in de collectie mochten opnemen. In het Amerikaanse Surface Magazine zegt Joost: “We konden nergens een mooi bankstel vinden en dus besloten we ‘m zelf te ontwerpen. De meeste bankstellen zijn massief en log, en wij zochten juist een licht en luchtig meubel.”

De Workshop Sofa is in feite een slanke chaise longue die rust op een open, stalen stellage. Bernhardt Design levert de bank naar keuze met een linker- of rechterarmleuning. Het frame is verkrijgbaar in een antiek uitziende koperuitvoering of in geborsteld staal. De heldere en duidelijke lijnen van de chaise longue vormen een neutrale achtergrond voor de rijke stoffen, die oneindig met elkaar kunnen worden gecombineerd.

Reageer op dit artikel