nieuws

Dutch Design Awards voor interieur en product

Geen categorie

Twee projecten van Rietveld Landscape zijn bekroond met Dutch Design Awards, Bunker 599 en Vacant NL. Ontwerpduo Scholten & Baijings wonnen een award voor het beste consumentenproduct met de textielserie die zij ontwikkelden voor HAY en Dirk van der Kooij ontving een award voor zijn stoelenontwerp Endless.

Dutch Design Awards voor interieur en product

De internationale jury van de DDA onder leiding van Hedy d’Ancona signaleert dit jaar dat “designers de wereld willen veranderen, maar het niet alleen kunnen”. Ook zag de jury dat het in veel hedendaags ontwerp draait om de veranderende wereld en daarmee gepaarde problematiek. Het engagement is voortdurend onderwerp van gesprek. Tegelijkertijd benadrukt de jury dat de kracht van ‘design thinking’ niet moet worden onderschat en dat Nederlands ontwerp daarin een voorbeeldrol heeft. “Onder finalisten was sprake van een rijk en gedifferentieerd aanbod, waaruit blijkt dat Nederlandse ontwerpers ook in deze roerige tijden het hoofd niet laten hangen. Ze gaan met passie voor een betere toekomst.”

Winnaars ruimtelijk ontwerp

Exterieur: Bunker 599 door Rietveld Landscape | Atelier de Lyon

Interieur: Vacant NL, where architecture meets ideas door Rietveld Landscape (curator) en ontwerpteam Ronald Rietveld, Erik Rietveld, Jurgen Bey, Joost Grootens,Saskia van Stein, Claus Wiersma, Barbara Visser

 
Bunker 599 door Rietveld Landscape

Winnaars product

Beste Consumentenproduct: Colour Carpets en Bedtextiel voor HAY door Scholten Baijings

Beste Professioneel Product: Philips FreeStreet, straatverlichting

Beste vrije vormgeving: Endless door Dirk Vander Kooij

 
The Endless Chair door Dirk Van der Kooij

The Golden Eye

De prijs voor de beste Nederlandse vormgeving voor 2011, The Golden Eye, is door de jury toegekend aan de iPad-documentaire ‘Money Speed: Inside the Black Box’ van VPRO Tegenlicht. Deze is gemaakt door het bedrijf Catalogtree, van Daniel Gross en Joris Maltha.
De internationale jury vond dat Money Speed de capaciteit heeft om een breed publiek aan te zetten tot verandering. “Het laat zien dat design daadwerkelijk kan bijdragen aan een betere wereld: een eye opener.”

Andere prijswinnaars

De MINI Young Designer Award is gewonnen door de inventieve mode-producthybrides van Bart Hess, de winnaar van de BNO – Piet Zwart Life Time Achievement Award is Marijke van der Wijst en de Beste Opdrachtgever Award is uitgereikt aan kantoormeubelenproducent Ahrend.

Verhalen vertellen en delen

DDA legde dit jaar de focus op ‘Collecting, Sharing Telling Stories’. Naast de kwaliteit van het ontwerp werd het verhaal achter het ontwerp meegewogen door de selectiecommissies en de internationale vakjury. In de laatste zaten mensen als Ross Lovegrove, Patricia Urquiola en Timo de Rijk.

In het document hieronder zijn alle winnaars van de DDA te vinden. De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden tijdens de Dutch Design Week geëxposeerd in de Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein. Daar wordt op 30 oktober om 15 uur ook de winnaar van de DDA Publieksprijs bekendgemaakt, waar iedereen tijdens de DDW op kan stemmen.

Reageer op dit artikel