nieuws

App-makers bezetten leegstaand vastgoed

Geen categorie

Het initiatief Appsterdam staat centraal in de nieuwe masteropleiding Vacant NL aan het Sandberg instituut. Ronald en Erik Rietveld van Rietveld Landscape onderzoeken samen met docenten Ester van de Wiel en Barbara Visser en negen studenten hoe ontwerpinterventies in leegstaand vastgoed ideale condities kunnen scheppen voor de opkomende economie van app-ontwikkelaars.

App-makers bezetten leegstaand vastgoed

 

Omdat er voornamelijk jonge mensen en kleine bedrijfjes in werkzaam zijn, zijn er specifieke eisen waar hun verblijfplaats en werkomgeving aan moeten voldoen. Zo verhuizen ze gemakkelijker van de ene locatie naar de andere als een samenwerking of iets anders daarom vraagt. Het is belangrijk om in een omgeving en in een netwerk terecht te komen waar creativiteit en innovatie samenkomen. Daarnaast moeten werk- en woonruimte worden verhuurd middels kortlopende contracten en moet het vooral niet teveel kosten.

Aanpassen vastgoed voor tijdelijk gebruik

In een interview in de Architect van oktober gaan Erik en Ronald dieper in op de masteropleiding en de betekenis van leegstaand vastgoed voor de app-economie: “In de opleiding gaan we nadenken hoe we leegstaande gebouwen geschikt kunnen maken voor tijdelijk gebruik. Denk aan werkhotels, BO-rent 2.0, verplaatsbare atelierwoningen… De belangrijkste uitdaging is te komen tot ontwerpoplossingen die inspelen op de enorme massaliteit van de leegstand en de mogelijkheden die dit biedt.

Vergrijzing tegengaan

“In de toekomst zal het aantrekken van jongeren erg belangrijk worden. Overal ter wereld hebben landen te maken met vergrijzing. Het land dat in staat is om jongeren aan te trekken, te huisvesten en te accommoderen in hun werk- en vrijetijdsbehoeftes heeft dan een voorsprong.”

Creatieve potentie van leegstand

“Met Vacant Appsterdam focussen wij op innovatie die de economie van Nederland versterkt. Onze droom is, dat uiteindelijk de economische en creatieve potentie van tijdelijk gebruik breed wordt opgepikt en dat een nomadische uitwisseling ontstaat tussen de verschillende leegstaande gebouwen.”

 

Reageer op dit artikel