nieuws

‘Ai Weiwei invloedrijkst in kunstwereld’

Geen categorie

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is de invloedrijkste persoon in de internationale kunstwereld. Hij staat nummer 1 op de lijst van 100 invloedrijke figuren die het Britse blad ArtReview elk jaar publiceert.

‘Ai Weiwei invloedrijkst in kunstwereld’

De kunstenaar werd in juni vrijgelaten uit de gevangenis waarin hij 81 dagen had doorgebracht. Officieel werd hij verdacht van “economische misdrijven”, maar volgens tegenstanders van het communistische bewind was hij opgepakt om zijn kritische houding tegenover het regime in Peking. De kunstenaar is onder meer bekend, omdat hij heeft meegewerkt aan het ontwerp van het olympisch stadion in Peking, beter bekend als het Vogelnest.

Op de tweede plaats staan Hans Ulrich Obrist en Julia Peyton-Jones, directeuren van de Serpentine Gallery in Londen. Derde is directeur Glenn D. Lowry van het Museum of Modern Art in New York. Op de lijst staan geen Nederlanders.

ANP

Reageer op dit artikel