nieuws

Agendatip: Studio Job in Groninger Museum

Geen categorie

Wie benieuwd is naar het werk van een van de meest omstreden ontwerpduo’s van Nederland, kan tot 4 maart terecht op de tentoonstelling Studio Job & the Groninger Museum. De glamoureuze en ietwat sinistere ontwerpen op het snijvlak van design en kunst, waarmee Job Smeets en Nynke Tynagel commentaar leveren op de gangbare opvattingen binnen de designwereld, zijn voor het eerst bij elkaar te zien.

Agendatip: Studio Job in Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft de afgelopen 10 jaar een omvangrijke collectie werk van Studio Job opgebouwd. Het museum volgt het designduo vanaf 2001 op de voet en bezit op dit moment de grootste collectie. De band tussen ontwerpers en museum is versterkt toen er bij de revitalisatie in december vorig jaar een nieuwe ontvangstruimte door de ontwerpers werd gerealiseerd, de Job Lounge.

Studio Job werkte de afgelopen jaren samen met verschillende partners waaronder Koninklijke Tichelaar Makkum, Moooi, Swarovski, Bisazza en Venini. Daarnaast exposeerden Smeets en Tynagel wereldwijd in toonaangevende galeries en hun werk bevindt zich zowel in particuliere collecties als openbare verzamelingen. Belangrijke series als Homework (2006 – 2007) en Robber Baron (2007) illustreren Studio Jobs spel met bijzondere materialen en extreme technieken, dat resulteert in archetypische en monumentale objecten.

De solotentoonstelling is het resultaat van een bijzondere relatie tussen de ontwerpers en het museum, waarbij het museum soms de rol van sparringpartner aannam, maar zich ook als coproducent manifesteerde. De tentoonstelling laat deze bijzondere wisselwerking en de belangrijkste artistieke ontwikkelingen van Studio Job zien.

Met sleutelwerken, richtingbepalende series en de producten van belangrijke samenwerkingen met externe partners wil curator Mark Wilson de veelzijdigheid en de conceptuele gelaagdheid van het werk van Studio Job tonen. Dankzij de presentatie van een groot en belangrijk deel van het oeuvre worden de onderlinge verbanden en hun artistieke betekenis naar voren gebracht.

Speciale activiteiten

Het Groninger Museum organiseert gedurende de tentoonstellingsperiode speciale instaprondleidingen. Tijdens het Designweekend Groningen, dat plaatsvindt van 3 tot en met 6 november, zijn deze rondleidingen gratis te volgen.
Marit Overbeek

Reageer op dit artikel