nieuws

Red Point Park wint Swimming to Manhattan

Geen categorie

Het plan ‘Red Point Park’ heeft de prijsvraag Swimming to Manhattan gewonnen. Deze visie op de Upper Bay van New York breekt met de traditie van ‘form follows finance’. De strategie legt de nadruk op schoon en dynamisch water in plaats van op de economische ontwikkeling van het waterfront.

Red Point Park wint Swimming to Manhattan

De jury: “Het plan toont een overtuigende ontwikkelingsstrategie voor het water en de waterranden en weet deze op een pakkende wijze over het voetlicht te brengen.”

 

Swimming to Manhattan is een prijsvraag voor derde jaars studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam. In twee weken is er in teams gewerkt aan visies op de Upper Bay van New York: een met de zee in verbinding staande baai die sinds de orkaan ‘Katharina’ volop in de belangstelling staat. De prijsvraag richtte zich op de baai zelf, het water.

Twaalf inzendingen

De twaalf plannen zijn in drie categorieën te verdelen: programmatische voorstellen voor het nieuwe waterpark van New York, waterstaatkundige voorstellen waarbij de bescherming tegen het water vooropstaat en dynamische voorstellen waarin het water wordt gebruikt als katalysator voor nieuwe ontwikkelingen.

Eervolle vermelding

‘Drag ’n drop’ heeft een eervolle vermelding gekregen. Het plan is realistisch en niet pretentieus. Het is een strategie die voor de hele Upper Bay zou kunnen gaan werken. Een tweede eervolle vermelding is voor het plan ‘Reflecting New York”. Het waterpark voor de stad toont een nieuw nog niet bestaand waterpark concept. Het plan legt op een aantrekkelijke wijze de potenties van de Upper Bay bloot.

Tentoonstelling

De bijbehorende expositie is te zien in Arcam, Amsterdam van 28 januari tot 19 februari.

Reageer op dit artikel