nieuws

Nieuwe reeks architecturen bij de AVRO

Geen categorie

Vanaf 29 januari 2011 start in KunstUur van de AVRO de nieuwe zesdelige serie Architecturen. In de aflevering van aanstaande zaterdag staan Ben van Berkel van UNStudio en de architecten van MVRDV centraal. Zij kijken terug op de afgelopen twintig jaar, een periode waarin Nederland zichzelf als architectuurland op de kaart zette.
Bekijk de preview

Nieuwe reeks architecturen bij de AVRO

In aflevering twee aandacht voor de actuele situatie, op welke manier heeft de crisis toegeslagen en wat zijn de gevolgen voor het ontwerpen van gebouwen? Voor Erick van Egeraat zijn het roerige tijden geweest, maar na zijn faillissement is hij nu weer bezig met een groot aantal nieuwe projecten. Architect Daan Bakker richt zich niet alleen op het ontwerpen, maar is ook betrokken bij discussie en onderzoek en probeert de architectuur op een brede manier te interpreteren.

De crisis in de architectuur biedt ook kansen. In aflevering drie: wat zijn de mogelijkheden voor de architect in deze tijd? Nanne de Ru van Powerhouse Company laat zien hoe facetten uit eerdere ontwerpen kunnen worden vertaald naar de huidige tijd en hoe deze ook in de toekomst kunnen worden ingezet. Erik Rietveld en Ronald Rietveld van Rietveld Landscape geven hun visie op leegstand van gebouwen. Hoe kunnen leegstaande gebouwen een tweede leven krijgen?

In aflevering vier jonge, talentvolle architecten die in deze tijd hun weg moeten vinden. Florian Idenburg (1975) woont en werkt al tien jaar in New York. Welke kansen ziet hij in deze tijd? Met Bureau M.E.S.T. bezoeken we project Kus&Sloop, waarin leegstaande woningen worden omgetoverd tot tijdelijke woonruimtes. DUS Architects maakt publieke architectuur waarin kleine, tijdelijke projecten aan grote maatschappelijke vraagstukken worden verbonden.

 Wedding Chappel Dus Architects

De trouwzaal in Villa Escamp, het tijdelijke stadskantoor in Den Haag door DUS Architects

Nieuwe kansen worden onderzocht, maar hoe ziet dat er dan uit in de praktijk? In aflevering vijf onderzoekt Jan Konings, ontwerper van publieke ruimtes, de grenzen van het beleid om te ontwaren hoe de ontwerpen van steden en recreatiegebieden tot stand komen. Next Architects bekijkt hoe ruimte kan worden ingericht en verbindt in hun ontwerpen collectieve en private ruimtes om voor de gebruiker een ideale woon- of werkplek te creëren.

In de laatste aflevering de toekomst van de architectuur. De crisis heeft veel veranderd. Met Ton Venhoeven kijken we naar de stad van de toekomst en naar hoe we mobiliteit nog beter kunnen afstemmen. Ook vertelt Ton over de filmische inspiratie voor zijn ontwerpen. Verder bezoeken we met 2012 Architecten een duurzame speeltuin en villa. Alles in de villa, van de buitenkant tot de keukenkast, is van gerecycled materiaal. Is dit de toekomst?

Met medewerking van Liesbeth van der Pol (Rijksbouwmeester) en Ronald Hooft (columnist)

KunstUur, vanaf 29 januari 2011 tussen 17:00 uur en 18:00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2

 

Reageer op dit artikel