nieuws

Model voor stedelijk watermanagers

Geen categorie

Onderzoekers van de TU Delft en KNMI hebben een relatie gevonden tussen maximum dagtemperatuur, windsnelheid en –richting, de dagelijkse neerslag en de verwachte piekneerslag op een tijdschaal van één uur. Daarmee leggen ze de basis voor een model waarmee stedelijk watermanagers de effectiviteit van hun afvoersysteem kunnen doorrekenen.

Model voor stedelijk watermanagers

Het model helpt de vraag te beantwoorden of extra maatregelen nodig zijn om hogere piekbelastingen het hoofd te kunnen bieden. De belangrijkste uitkomst is dat met de stijgende zomertemperaturen die door het KNMI voorspeld zijn, de intensiteit van kortdurende regenbuien ook sterk toeneemt.

Publicatie

De eerste resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het internationale journal Climatic Change. Het artikel ‘A relation between extreme daily precipitation and extreme short term precipitation’ is geschreven door Yanina L. Romero, J. Bessembinder, N. C. van de Giesen en F. H. M. van de Ven.

Reageer op dit artikel