nieuws

Laag-BTW brengt bouw 800 miljoen euro meer omzet

Geen categorie

Op 1 oktober 2010 is een aantal maatregelen genomen om de woningmarkt te stimuleren. Zo is het btw-tarief op arbeid voor bijvoorbeeld een verbouwing of renovatie tijdelijk verlaagd. Volgens Bouwend Nederland heeft de maatregel heeft de sector nu al voor 800 miljoen euro aan extra opdrachten gebracht, gelijk aan 4000 banen.

Laag-BTW brengt bouw 800 miljoen euro meer omzet

Dit concludeert de vereniging uit een onderzoek onder haar leden. Ruim 650 ondernemers hebben de enquête beantwoord: 93% van de aangesloten mkb-bedrijven. Het merendeel (59%) geeft aan dat de offerteaanvragen opvallend zijn gestegen. Van die 59%, heeft driekwart ook daadwerkelijk meer werk binnen gehaald. Bij sommige bedrijven is het werk met meer dan de helft is toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in het jaar ervoor.

Verlenging

Tevens melden leden van Bouwend Nederland dat oudere offertes alsnog doorgang vinden. Het lage btw-tarief werkt als een stimulans en trekt opdrachtgevers over een streep, die ze anders niet gepasseerd zouden hebben. Wel merken veel ondernemers op dat de regeling een aanloopperiode nodig heeft gehad. Vervolgens is de markt steeds meer op gang gekomen. Daarmee komt ook de vraag voor verlenging van de regeling in beeld, want veel bouwondernemers verwachten dat verlenging nog meer werk, veelal met een langere voorbereidingstijd (vergunningstraject), zal opleveren.

Reageer op dit artikel