nieuws

Herbestemming watertoren Sint Jansklooster

Geen categorie

De watertoren in Sint Jansklooster krijgt na 80 jaar een nieuwe bestemming. Architectenbureau Zecc Architecten boog zich over het ontwerp van de herbestemming. Het rijksmonument gaat in plaats van 400.000 liter drinkwater een bezoekerscentrum en een uitkijkpost over natuurgebied De Wieden herbergen.

Herbestemming watertoren Sint Jansklooster

 

 

Het plan van zecc voorziet in de bouw van van een nieuwe trap die zich door de verschillende ruimtes van de watertoren omhoog slingert naar het hoogste (uitkijk)punt. Tijdens de klim omhoog krijgen bezoekers op verschillende manieren ook tekst en uitleg over de werking van de waterberging en informatie over natuurgebied en Nationaal Park De Wieden door middel van beeldprojecties met geluid en een gids van Natuurmonumenten.

zecc 

Het rijksmonument werd in 1931 gebouwd voor de Waterleiding Maatschappij Overijssel (WMO), is tegenwoordig eigendom van drinkwaterbedrijf Vitens, maar al jaren niet meer in gebruik. De toren, met een zogeheten glijbekisting opgetrokken met gewapend beton en bekleedt met baksteen, is ruim 45 meter hoog en heeft een opslagreservoir voor 400.000 liter drinkwater. Hiermee is de watertoren in Sint Jansklooster een van de hoogste in ons land.

zecc 

Naast de watertoren in Sint Jansklooster krijgen dit jaar ook die in Groningen (stad), Domburg en Bergen op Zoom rijkssubsidie voor herbestemming. De vier watertorens kunnen 2,4 miljoen euro verdelen.

Bron: De Stentor

 

Reageer op dit artikel