nieuws

Gooisebrug tot in 22ste eeuw onderhoudsarm

Geen categorie

Utrecht plaatst de eerste voorgespannen brug in Nederland van zeerhogesterktebeton (zhsb). Hij kan zonder noemenswaardig onderhoud meer dan een eeuw mee.

Gooisebrug tot in 22ste eeuw onderhoudsarm

Op donderdag 13 januari wordt de loopbrug op z’n plek gehesen, over de Leidsche Rijn in De Meer. De plaatsing is live te zien op de InfraTech in Ahoy, Rotterdam. De Gooisebrug is in eigen beheer ontworpen en berekend door het Ingeneursbureau Utrecht (IBU).

De toepassing van zeerhogesterktebeton is niet nieuw in Nederland. Eerder al werden enkele bruggen met dit zeer sterke beton uitgevoerd. De toepassing van voorspanning in combinatie met deze betonsoort is dat wel. De Gooisebrug beslaat van oever tot oever twintig meter zonder steunpunten in het midden.

Goedkoop

Zeer hoge sterkte beton is drie keer sterker dan gewoon beton en is veel dichter van structuur. Hierdoor is de brug beter beschermd tegen weersinvloeden. In combinatie met de roestvrij stalen leuningen is de totale brug zeer onderhoudsvriendelijk en. De aanschafkosten zijn nagenoeg gelijk aan een traditionele brug met tussensteunpunten. De lage onderhoudkosten maken hem op termijn goedkoper.

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk

De gemeente Utrecht experimenteert al langer met duurzame materialen bij onderhoud en het vervangen van bruggen. De houten fietsbrug aan de Lotharingen in Lunetten werd in april vorig jaar vervangen voor een exemplaar van lichtgewicht kunststof en de De Muinck Keizerbrug in Zuilen is in 2008 permanent onder spanning gezet. Met deze zeer zeldzame techniek wordt corrosie van de stalen wapening met stroom tegengegaan Hierdoor hoefde het brugdek niet meteen vervangen te worden, wat veel geld en overlast scheelt.

Werkzaamheden

Na het plaatsen van het brugdek op 13 januari is de brug nog niet direct begaanbaar. Eerst moeten de landhoofden en het brugdek aan elkaar worden gekoppeld, de leuningen geplaatst en de slijtlaag afgewerkt. Als het weer meezit, verwacht de gemeente dat de nieuwe brug op woensdag 26 januari open kan. De tijdelijke brug naast de nieuwe Gooisebrug blijft liggen totdat de nieuwe brug definitief opengaat.

Reageer op dit artikel