nieuws

Fiftiespaviljoen Vrijbroekhof Antwerpen opgefrist

Geen categorie

Kennes-Elegeert architecten hebben in opdracht van het Provinciebestuur van Antwerpen de verbouwing en inrichting van het restaurant van paviljoen Vrijbroekhof voor hun rekening genomen. De Vrijbroekhof is een rond paviljoen uit de jaren 50 en lag er sinds geruime tijd verwaarloosd bij.

Fiftiespaviljoen Vrijbroekhof Antwerpen opgefrist

 

 

Het originele ontwerp is gebaseerd op de sfeer van Expo 58. In de architectuur van de jaren ’50 werd de ruimteverdeling belangrijker. Men zocht naar een open, flexibel plan, waardoor ook de vorm van het meubilair wijzigde. Nieuwe technologieën en materialen zoals laminaten deden hun intrede. Organische en biomorfe vormen uit de kunst werden overgenomen in het interieur. In die tijdsgeest werd het paviljoen Vrijbroekhof indertijd ontworpen. Het cirkelvormig schaaldak op kolommen, de grote glaspartijen en de ligging in het Vrijbroekpark gaven de tijdsgeest weer.

Paviljoen Vrijtbroekhof Antwerpen

Paviljoen Vrijtbroekhof Antwerpen

Kennes-Elegeert hebben het gebouw eerst gestript tot de metalen kolommen en het schaaldak en daarna terug opgebouwd. Aan het paviljoen is een groen volume gebouwd voor de industriële keuken en is een spichtige zeilconstructie toegevoegd om schaduw te bieden op het terras.

Paviljoen Vrijtbroekhof Antwerpen 

Paviljoen Vrijtbroekhof Antwerpen 

De architecten hebben de verbouwing met het optimisme uit de jaren 50 uitgevoerd. Er is gebruik gemaakt van laminaten in zebrano, oranje en groene kleuren. Om dit gevoel tot in de puntjes door te voeren zijn nieuwe plaatjes op de deuren van de toiletten ontworpen waarin het frisse gevoel uit die tijd terugkomt.

Bron: Vlaamsearchitectuur.be

Reageer op dit artikel