nieuws

Bouw ‘betonballonnen’ op Floriade-terrein afgelast

Geen categorie

De bouw van twee opvallende ‘betonballonnen’ op het Floriade-terrein in Venlo gaat niet door. Woningcorporatie Wonen Limburg mag van het ministerie van Binnenlandse Zaken geen geld steken in de bouw ervan.

Bouw ‘betonballonnen’ op Floriade-terrein afgelast

 

 

De door ontwikkelende bouwer BB-Con en Kuin & Kuin Architecten neer te zetten betonballonnen zouden het Wereldpaviljoen op de Floriade vormen. Het ministerie vindt dat het paviljoen buiten de taak van de corporatie valt. De Limburgse corporatie zou 7,5 ton investeringen in een gebouw dat 2 miljoen euro zou moeten kosten.

 Floriade 2012 Wereldpaviljoen afgelast 

De Floriade wordt in april 2012 geopend. Het wereldpaviljoen zou een van de eerste gebouwen ter wereld zijn geweest die volgens het betonballon-concept wordt gebouwd. De betonballon komt tot stand door het spuiten van beton op een voorgevormde ballon. Als het beton is uitgehard, laat men de de ballon leeglopen. Het concept is ontleend aan de kettinglijnmethode, die ook door de Spaanse architect Gaudí gebruikt werd.

 Floriade 2012 Wereldpaviljoen afgelast 

Het oorspronkelijke ontwerp van het Wereldpaviljoen bestaat uit twee gebouwen (600m2 en 400m2) die worden geschakeld door een derde kleiner gebouw van ongeveer 100m2. Beide grote gebouwen worden gemaakt van dezelfde betonballon, maar door er een deel van af te snijden, ontstaan twee in grootte verschillende gebouwen.

 Floriade 2012 Wereldpaviljoen afgelast 

De twee gebouwen kunnen multifunctioneel worden ingericht. Één voor educatie, één voor recreatieve doeleinden.  Hierdoor is het mogelijk om, zowel tijdens als na de Floriade, grote groepen op te vangen voor bijvoorbeeld congressen, wereldfestivals en meetings voor teambuilding.

Reageer op dit artikel