nieuws

300 huizen bij Oosterhout geschrapt

Geen categorie

Nijmegen moet afzien van de bouw van 300 woningen in het meest noordelijke stukje van de Waalsprong. De Raad van State heeft nu ook in een bodemprocedure vastgesteld dat het bestemmingplan Groot Oosterhout op enkele punten niet deugt.

300 huizen bij Oosterhout geschrapt

 

 

 

Tot dezelfde conclusie kwam de Raad in een beroepsprocedure in mei van dit jaar ook al. Alles draait om de bezwaren die twee bedrijven (distilleerder Toorank en antiekgroothandel Stryhagen) hadden aangetekend tegen het bestemmingsplan. Beide bedrijven zijn gevestigd aan de Stationweg in Oosterhout, op een terrein pal naast de A325. Beide hebben alle vergunningen voor hun activiteiten.

Indien de geplande woningen zouden worden gebouwd, pal achter beide bedrijven, zou de bedrijfvoering in gevaar kunnen komen. Zo schrijven de milieuregels in het geval van de distilleerderij voor, dat er binnen een straal van 300 meter geen woningen mogen staan.

Nu het bestemmingplan door de Raad van State deels is verworpen, moet Nijmegen wel een streep halen door de geplande woningen, 300 van de in totaal 1.800 die in Groot Oosterhout nog gebouwd moeten worden. Een woordvoerder meldt dat de gemeente vooralsnog gewoon verder gaat met de overige 1.500 woningen. Voor het terrein dat aansluit op de twee bedrijven zal ter zijner tijd een apart ‘postzegelbestemmingsplan’ worden opgesteld.

Opvallend is dat distilleerderij Toorank weliswaar een vergunning heeft om whiskey te stoken aan de Stationweg, maar dit nog nooit daadwerkelijk heeft gedaan. De loods wordt nu alleen maar gebruikt als opslagruimte. Het is niet uit te sluiten dat de gemeente alsnog in onderhandeling gaat met de betreffende bedrijven om over een soort afkoopregeling te praten.

Bron: de Gelderlander

Reageer op dit artikel