nieuws

Stationstunnel Houten verfraaid met keramisch borduurwerk

Geen categorie

In de Zuidtunnel van het station Houten Centrum is een tegeltableau aangebracht van 125 vierkante meter waarin ruim 200.000 mozaïektegels van 23 x 23 mm zijn verwerkt. De steentjes in kruissteekpatronen vormen met elkaar een grote borduurlap, de XXX merklap 2.0, die de historie van Houten verbeelden. Het kunstwerk is van de hand van Milou van Ham.

Stationstunnel Houten verfraaid met keramisch borduurwerk

 

Het ontwerp van de keramische merklap bestaat uit vijf verschillende lagen die samen de gemeenschapszin van Houten verbeelden. Aan de randen zijn aan de hand van het alfabet woorden verwerkt van A tot en met Z, die verwijzen naar de rijke historie. De zes rode cirkelsymbolen vormen een weergave van de plafondschilderingen in de NH-kerk in het oude dorp.

Tunnel Houten met keramisch kunstwerk 

Vijf rijmpjes weerspiegelen wat er gebeurt als je de tunnel doorgaat en één groter rijm verwijst naar het fladderfestival in Houten. Bij een bepaalde lichtinval zijn in de achtergrond van het kunstwerk vijf grote vlinders zichtbaar. De vlinder verwijst naar de plattegrond van Houten. De blauwe ‘confetti’ laag toont kersen, peren, hartjes, vlinders, abstracte vormen en verschillende archeologische vondsten uit Houten.

Tunnel Houten met keramisch kunstwerk 

Het kunstwerk is in opdracht van ProRail ontworpen door de Rotterdamse kunstenares Milou van Ham. MaatWerkTegels uit Utrecht heeft het tegeltableau geproduceerd.

 

Reageer op dit artikel