nieuws

Renovatie Ignatiusgymnasium Amsterdam

Geen categorie

In Amsterdam is gestart met de uitbreiding en renovatie van het Ignatiusgymnasium. Omdat straks alle 750 leerlingen in het gerenoveerde gebouw moeten worden ondergebracht, dus ook die leerlingen die nu nog les krijgen vanuit de nabijgelegen dependance, heeft LEVS architecten een plan ontworpen waarbij het oude gebouw behouden blijft en wordt uitgebreid met een nieuwbouw, die maar liefst acht meter de grond induikt.

Renovatie Ignatiusgymnasium Amsterdam

Het schoolgebouw aan de Jan van Eijckstraat dateert uit de jaren vijftig. Het voldoet al jaren niet meer aan de hedendaagse eisen en bovendien is het veel te klein voor het aantal leerlingen dat hier onderwijs geniet. Een deel is daarom ondergebracht in een verderop in de wijk gelegen dependance. Een situatie waaraan snel een einde moest komen.

Er is bewust gekozen voor behoud van het oude gebouw en niet voor een nieuwe ruimere locatie in een buitenwijk. Scholen krijgen steeds meer een centrale rol in de samenleving. In plaats van ze te associëren met overlast ziet LEVS architecten ze als het kloppend hart van de wijk. Maar het was wel even puzzelen om alle voorzieningen voor de ruim 750 leerlingen in te passen op de oorspronkelijke locatie. Om dat mogelijk te maken is een deel van de nieuwbouw ondergronds gerealiseerd ten behoeve van de muzieklokalen en de gymzaal. Bovengronds is het gebouw, dat parallel staat aan zijn oudere ‘tweelingbroer’ niet groter dan het originele pand en de architectuur sluit aan bij de omgeving: de stijl van de Amsterdamse school. Het interieur is compleet aangepast aan de huidige tijd en aan het nieuwe leren, dus hier geen lange gangen met lokalen aan weerszijden, maar flexibele ruimtes met glazen schuifdeuren.

Dit en de nieuwste energetische maatregelen zorgen ervoor dat het Ignatiusgymnasium de komende decennia vol vertrouwen tegemoet kan zien.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels