nieuws

Oplevering huiskamer van De Baarsjes

Geen categorie

Aanstaande zaterdag wordt het vernieuwde Mercatorplein officieel door Burgemeester Eberhard van der Laan geopend. Met de opening wordt de herinrichting voltooid van het door atelier Quadrat in 2006 gemaakte ontwerp voor de ‘huiskamer van De Baarsjes’.

Oplevering huiskamer van De Baarsjes

 

 

Het oorspronkelijke ontwerp van het Mercatorplein stamt uit 1925 en is van de hand van H.P. Berlage. Zijn ontwerp wordt gekenmerkt door veel horizontale en verticale lijnen, wat zichtbaar is door de langgerekte balkons en de markante torens.

Het pleinontwerp van atelier Quadrat geeft de ruimte voor de winkels en horeca aan de oostzijde weer een eigen schaal ten opzichte van de grote pleinruimte door de introductie van een klein hoogteverschil, ingeklemd tussen vier gemetselde plantenbakken. Tussen de plantenbakken zijn de terrassen voor de horeca gesitueerd. Vanuit de plantenbakken lopen brede lijngoten over de nieuwe granieten pleinvloer. Het ritme van de plantenbakken en lijngoten sluit aan bij het ritme van de gevels rondom het plein, waardoor een eenheid tussen oud en nieuw ontstaat”.

 vernieuwde mercatorplein amsterdam

De afbraak van het schuine dak boven de inrit van de parkeergarage aan de zuidoostkant van het plein herstelt het zicht vanuit de zuidelijke Hoofdweg tot de woontoren aan de Jan Evertsenstraat. Aan de zuidwestzijde van het plein is een horecapaviljoen, ontworpen door architectuurbureau SeARCH, gebouwd.

Het Mercatorplein wordt om 13.00 uur officieel geopend door de burgemeester, met aansluitend de onthulling van de “An Kuijp bank”.

 

Reageer op dit artikel