nieuws

Nieuwe plannen De Hallen Amsterdam

Geen categorie

De oude tramremise aan het Bellamyplein in Amsterdam komt in handen van projectontwikkelaar Lingotto, beter bekend van de Kauwgomballenfabriek. Daarmee zet stadsdeel West de lijn van voorganger Oud-West voort. De tramremise (De Hallen) moet volgens Lingotto een centrum worden voor mode, interieur en design. Betrokken architecten zijn denieuwegeneratie en DOK architecten.

Nieuwe plannen De Hallen Amsterdam

 

Buurtbewoners hadden gehoopt het nieuwe stadsdeel tot nieuwe inzichten te kunnen verleiden. Jaren voerden ze actie tegen de komst van een groot uitgaanscentrum en waren ze bezorgd over de verkrotting van de tramhallen. Zelf stelden ze een kleinschalig initiatief voor van bewoners, ondernemers en kunstenaars.

Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer (PvdA) ziet echter meer in de plannen van ontwikkelaar Lingotto. ”Het heeft meer stedelijke allure.”

 Verbouwing Tramremise-2
In de verbouwde tramremise komen creatieve werkruimten waarin kunstenaars een ideeën verder kunnen ontwikkelen.

Het ontwerp van denieuwegeneratie en DOK architecten omvat een bibliotheek, een grand café/restaurant, creatieve werkruimten, een fietsenwerkplaats, een glasatelier, drie groene hoven en een hotel. De verbouwing levert een aantal leer/werkplaatsen op waarvoor een opleidingsbedrijf wordt ingericht. Daarnaast komt in de verbouwde tramremise een incubatieruimte (een ruimte waarin nieuwe ideeën verder uitontwikkeld kunnen worden.  Verder in het programma een ‘kopsalon’ een kunstcentrum voor mensen met of zonder een psychiatrische achtergrond, een kunstuitleen, een parkeergelegenheid met circa 115 parkeerplekken, schooltuinen en een passage die zich leent voor afwisselend gebruik. De ontwikkelaar denkt de passage te gebruiken voor ideeën die aansluiten bij het thema mode, interieur en design. In de passage worden op een tramspoor een aantal kleine gerestaureerde tramwagons geplaatst die kunnen worden gebruikt als kiosk. Een ander onderdeel in het programma is het plaatsen van een TV-Studio. 

Bron: Het Parool

 Doorsnede
Doorsnede

Reageer op dit artikel