nieuws

Nieuw elan voor buurten uit de jaren ’70 en ’80

Geen categorie

Het Stimuleringsfonds voor Architectuur daagt samen met Woningcorporatie Haag Wonen uit Den Haag jonge professionals uit om mee te denken aan verbeteringen voor complexen of wijken uit de jaren ’70 en ’80.

Nieuw elan voor buurten uit de jaren ’70 en ’80

 

 

 

De aanpak van dit bezit bij corporaties is, nu nog, vooral het domein van de technische mensen. Hierdoor is er weinig aandacht voor de sociale vraagstukken die er spelen en voor mogelijke microsteden bouwkundige en architectonische oplossingen. Het sociale vraagstuk betreft vooral de betrokkenheid van de bewoners, hun rol in het beheer van de woonomgeving en botsende leefstijlen.

De twee initiatiefnemers bedachten samen met woningcorporatie Mitros uit Nieuwegein, Com.Wonen uit Rotterdam en Portaal uit Leiden deze ontwerpopgave waarvoor de corporaties een complex of buurt hebben ingediend. Zij vragen van de inzenders samen met tenminste een ontwerper een concreet plan te ontwikkelen dat de complexen en hun directe woonomgeving nieuw elan geeft.

Iedere corporatie kiest uit maximaal drie teams een winnaar waarmee zij na afloop in gesprek gaat over het gebruik, de verdere uitwerking of toepassing van de gepresenteerde ideeen. Ieder team krijt na accept van het ingediende plan een onkostenvergoeding van 2000. Alle plannen worden bovendien beoordeel door een vakjury die een uiteindelijke winnaar aanwijst. Dit team wordt beloond met een geldprijs van 10.000 euro.

 Inschrijven kan tot 3 oktober naar ontwerpwedstrijd@architectuurfonds.nl

Reageer op dit artikel