nieuws

Floating room door StudioGruber

Geen categorie

Afgelopen zaterdag heeft Stefan Gruber (Studio Gruber, Wenen) een geldbedrag van € 5.000,- in ontvangst genomen voor zijn winnende ontwerp van het Schunk* paviljoen. Dit gebeurde bij de opening van de expositie Roots in Schunck* te Heerlen. De uitreiking was de afsluiting van een prijsvraag onder talentvolle ontwerpbureaus, waarvan de oprichters in de laatste 20 jaar aan één van de zes architectuuropleidingen in de Euregio Maas-Rijn zijn afgestudeerd.

Floating room door StudioGruber

Het mobiele paviljoen van Gruber bestaat uit een helium ballon van 15m x 25m x 25m. Het vlies ervan bestaat uit een folie met aluminium-coating, die wordt gevuld met voldoende helium om het dak te laten zweven. De hellende kubus met vlakke zijden en rechte hoeken wordt in vorm gehouden door een matrix van vislijnen, die tot stevige banden zijn samengeknoopt. Gruber speelt met zijn idee in op de visie die Peutz in 1934 voor het glaspaleis ontwikkelde, zowel in transparantie, als in constructie en materiaalgebruik.

 Winnaars van floatin RoomLinks op de foto: Stijn Huijts. Rechts met bril: de prijswinnaar Stefan Gruber

Tentoonstellingen, festivals, biënnales en beurzen krijgen volgens Gruber door ‘de zwevende kamer’ een extra dimensie. Niet alleen dankzij de reflectie van de lucht en de wolken op de buitenkant maar ook doordat bezoekers in de ruimte het idee zullen hebben te worden blootgesteld aan de lucht boven hun hoofd. Het paviljoen wordt aan de grond verankerd door met water gevulde zitplaatsen en is zo overal inzetbaar, onafhankelijk van topografie of bodemgesteldheid van de locatie. Door minimaal gebruik te maken van materialen, beantwoordt het paviljoen bovendien aan ideeën over duurzaamheid. Het vervoer naar de evenementen gebeurt met een kleine bestelwagen waarin het leeggelopen paviljoen past.

 Floating Room-2

De jury was gecharmeerd door de integrale detailoplossingen zoals het gebruik van de ballast als zitmeubilair. Wel spreekt ze haar twijfels uit over het spiegelende effect van de buitenkant. Tevens vraagt de jury zich af hoe het zwevende paviljoen technisch wordt uitgevoerd. Tot slot kon de jury zich voorstellen dat als de wind onder het zeildoek komt, het helium de lagere regionen van het paviljoen bereikt en de toonhoogte van de gesprekken van de aanwezige bezoekers stijgt.

Jury

De jury bestaat uit Jean Boumans (juryvoorzitter, consultant beeldende kunst, Huis voor de Kunsten Limburg, Roermond), Lex Rijkers (Resonatorcoop architectenbureau, Aschaffenburg), Birgit de Bruin (architect, docent en vaste adviseur Schunck*), Hans Vermeulen (DUS architecten, Amsterdam) en Lene ter Haar (Curator Moderne en Hedendaagse Kunst Schunck*).

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels