nieuws

FNV bereidt acties voor in de meubelindustrie

Geen categorie

FNV Meubel & Hout bereidt acties voor in de meubelindustrie. De aankondiging volgde op het verstrijken van een ultimatum aan de werkgevers in de nacht van zondag op maandag. Dat heeft de vakbond maandag gemeld.

FNV bereidt acties voor in de meubelindustrie

De cao is op 1 juli 2010 afgelopen. Belangrijkste pijnpunten zijn een structurele loonsverhoging van 1,25 procent, premieverhoging voor het Sociaal Fonds om daarmee de maatregelen voor werkgelegenheid en werkzekerheid te betalen en het verplichten van gezond en veilig werken.
Kort samengevat willen werkgevers het Sociaal Fonds in mindere tijden gebruiken als ‘pinautomaat’, maar ze willen, nu het vermogen inteert, niet ‘bijstorten’. De premie voor het fonds moet juist omhoog, vindt FNV omdat er momenteel meer uit gaat dan er in komt.

Tussenoplossing

Het ultimatum was een tussenoplossing om tot 1 januari de huidige cao te verlengen. Omdat zowel premie- als loonsverhoging onbespreekbaar bleek en werknemers nu al een maand inkomen inleveren, kan de bond zo de structurele loonsverhoging parkeren onder de voorwaarden dat er op 1 oktober eenmalig 75 euro wordt betaald en dat de oplossingen om gezond en veilig te kunnen werken als verplichting in de cao worden opgenomen.

Werkgevers wilde wel graag de cao verlengen, maar dan zonder deze voorwaarden. Omdat dit toch wel het uiterste minimum betrof hebben vakbonden het overleg afgebroken. Voor niets gaat de zon op, vindt de onderhandelaar van de bond.

“Werkgevers willen de crisis aan alle kanten afwentelen op werknemers”, zegt Coen van der Veer. “Maar de meubelsector vergt heel wat van mensen, daar moet een fatsoenlijk loon en een beetje respect tegenover staan.”

 

Reageer op dit artikel