nieuws

Op de fiets door Rotterdam tijdens de DvdA

Geen categorie

De Dag van de Architectuur begon voor mij op het voormalige Rotabs terrein in Rotterdam. In de stralende zon waren verschillende mensen in de weer met oude pallets om van het hout een designstoel te maken. Ik stapte samen met 15 anderen op de fiets voor de woonhuizentoer. Daarna toog ik naar de Boomgaardsstraat om het kantoor van Architektenburo Kühne&Co te bekijken. De dag eindigde op de 44e verdieping van de Maastoren.

Op de fiets door Rotterdam tijdens de DvdA

 

 

Woonhuizentour

In de door AIR, architectuurcentrum van Rotterdam, georganiseerde woonhuizentour bezocht ik samen met 15 andere geïnteresseerden twee voormalige garages in Noord, die zijn of worden omgebouwd tot woning.

 

Voormalige ambulancegarage

De woning die is ontworpen door Doepel Strijkers architects in samenwerking met LEX Architecten wordt al daadwerkelijk bewoond.Deze voormalige ambulancegarage grenst aan een verborgen park. Door de achterste muur door een groot glazen venster te vervangen is er een directe relatie tussen het park en de woning gecreëerd. De dugout in het midden van het gebouw genereert hoogte voor een extra etage. Een lichtdoos van polycarbonaat met geintegreerde ledverlichting bevat de slaapkamers en overspant de ruimte boven de woonkeuken. Meer informatie over deze woning is hier te vinden.

 

Meer garage dan huis

De tweede garage (uit 1938) die we bezochten is nog vooral een garage. Richard Hutten lichtte zijn plannen toe voor de 400 vierkante meter grote ruimte, waarin hij uiteindelijk zelf zal gaan wonen. Door vele tegenslagen is de bouw vertraagd, maar nu zijn eindelijk alle plannen goedgekeurd en wordt dit jaar nog begonnen met de verbouwing. 

 

Architektenburo Kühne Co

Via de website van AIR, architectuurcentrum van Rotterdam, had ik me opgegeven voor een rondleiding door het nieuwe onderkomen van Architektenburo Kühne Co. Dit lange en smalle gebouw in de Boomgaardsstraat is over een straat en een aangrenzend parkeerterrein heen gebouwd. Op deze manier wordt de grond twee keer gebruikt. De eigenaren van het parkeerterrein ging hiermee alleen akkoord als er door de nieuwbouw geen parkeerplekken verloren zouden gaan en het bureau een nieuw hekwerk rondom het parkeerterrein zou realiseren.

 

Lange glasgevel en verspringende vloeren

De 54 meter lange glasgevel laat duidelijk de verspringende vloeren zien. Joos Kühne, die niet alleen in het gebouw werkt, maar ook woont, noemt het zelf een werkgebouw. Dit komt ook tot uiting in de materialisering van het interieur: beton, staalplaat met gaatjes, leisteen en geanodiseerd aluminium. Op de bovenste verdieping ligt de lofachtige woning van de architect met een royaal dakterras.

 

De hoogste toren van Nederland

Met 44 verdiepingen en 165 meter hoogte is de Maastoren het hoogste gebouw van Nederland. Wanneer de masten, zoals de Euromast, niet worden meegerekend, is het zelfs het hoogste gebouwen de hele Benelux.Met de lift ben je binnen één minuut op de bovenste verdieping.

Het ontwerp van Dam Partners Architecten kenmerkt zich door twee schijven van 100 en 165 meter. Erg bijzonder aan het gebouw is dat het Maaswater wordt gebruikt voor de sprinkerinstallatie en voor de verwarming en koeling van het gebouw. Het parkeren in het gebouw is ook de aandacht waard. Met een ronde hellingbaan rijden de auto’s dwars door de lobby het gebouw binnen.

Reageer op dit artikel