nieuws

Blaak 31 is gereed

Geen categorie

Het door KCAP Architects&Planners ontworpen kantoorgebouw Blaak 31 in Rotterdam is gereed. Het gebouw ligt naast de toekomstige Markthal, een ontwerp van MVRDV. Bijzondere aandacht is besteed aan een levendig straatprofiel met publieke functies.

“Dat is nodig, want de positie op de hoek van de Blaak en de Binnenrotte is een markante en historisch belangrijke locatie waar het ontbrak aan stedelijke intimiteit,” vindt partner Han van den Born.

Het gebouw heeft een representatieve, herkenbare vorm. De volumes zijn licht gedraaid ten opzichte van elkaar en verspringen elke drie verdiepingen met 2,70 meter. Deze vorm wordt enerzijds bepaald door de afstand tot de Markthal met het doel een maximum aan licht en privacy voor beide gebouwen te garanderen, anderzijds heeft de ondergrondse metrobuis invloed op de contour van het gebouw.

In de gevel ondersteunen horizontale lijnen van glas en natuursteen de waaiervorm van het gebouw en zorgen voor veel daglicht en uitzicht op de straat.

 
Foto Paulien Borst

Interieur

Het interieur, ontworpen door Fokkema Partners Architecten, kent een open inrichting met grote flexibele kantoorvloeren gecombineerd met atria en watervaltrappen om communicatie, interactie en een informele werksfeer te stimuleren.

Blaak 31, ontwikkeld door Provast en opgeleverd aan Commerz Real Investmentgesellschaft CRI, omvat 23.000 m2 brutovloeroppervlak op 12 verdiepingen en een éénlaagse parkeergarage onder de grond. 14.000 m2 kantooroppervlak zal door fiscaal en juridisch dienstverlener Loyens Loeff gebruikt worden. 3.300 m2 wordt door Glencore Grain gehuurd.

Het gebouw is in een korte en maximaal beschikbare bouwtijd van 21 maanden door aannemer BAM Utiliteitsbouw gebouwd. Door de toepassing van duurzame materialen, warmtekrachtkoppeling, een lichte staalconstructie en groene daken wordt een GreenCalc+ score van boven de 200 punten bereikt.

 

Reageer op dit artikel