nieuws

Start 1e fase kantoorlocatie Europaboulevard

Geen categorie

Onlangs hebben LSI project Investment en Woningcorporatie ZO Wonen uit Sittard overeenstemming bereikt over de ontwikkeling van een nieuw duurzaam hoofdkantoor op de Europaboulevard in Sittard-Geleen. Het kantoor is een ontwerp van KCAP Architects and Planners.

Start 1e fase kantoorlocatie Europaboulevard

 

 

Het totale project bestaat uit vijf kantoren en komt te liggen op het drielandenpunt met België en Duitsland en op korte afstand van het historische centrum van Sittard. Het gebouw van ZO Wonen is de eerste (bouw)fase van Europaboulevard.

Centraal plein

Op de locatie staat een uit 1917 gerestaureerd pomphuis van architect Wielders. Dit cultuurhistorisch element vormt samen met de landschappelijke omgeving en ligging het karakter van de locatie. Door de positionering van de gebouwen ontstaat in het middengebied een centraal plein, het levendige hart van het kantorencluster. Alle entrees en voorzieningen zijn aan dit plein gesitueerd waardoor het fungeert als een openbare ontmoetingsplaats.

Het Nieuwe Werken

Het samenspel van de gebouwen op de Europaboulevard en de relatie tussen binnen en buiten zijn gebaseerd op Het Nieuwe Werken-concept. Hiermee gaan mensen en organisaties flexibeler om met arbeidstijd en werkomgeving dat resulteert in een verminderde CO2-uitstoot (huisvestingslasten en energiekosten).

Duurzaam

In het kantorencomplex is veel veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De positionering van de gebouwen, de vorm, de opbouw en structuur, de open- en dichtheid van de gevels, de detaillering van de gebouwen en de aansluiting op ‘t Groene Net vormen integraal de basis voor het duurzame ontwerp. In het gebouw van ZO Wonen heeft zich dit vertaald in een score van minimaal GreenCalc B, energielabel A. Naar gelang de oriëntatie van de gevels hebben ze een open- /dichtverhouding gekregen die de optimale balans zoekt tussen de beperking van de warmtelast, het gewenste uitzicht en de daglichttoetreding. De gevels op de noordzijde zijn ontworpen met grote glaspartijen en de gevels op de zuidzijde met kleinere glaspartijen. Energieopwekking vindt plaats via het lokale energienet. Daarbij worden veel energiebesparende maatregelen toegepast, waaronder energiezuinige verlichting met daglichtafhankelijke regeling, aanwezigheidsdetectie en warmte terugwinning.

Volgens planning start eind dit jaar de bouw van het ontwerp van KCAP en wordt het gebouw eind 2011 opgeleverd.

Reageer op dit artikel