nieuws

Scenograaf verbouwt Rotterdamse Schouwburg

Geen categorie

De entree en de publieksruimten van de Rotterdamse Schouwburg krijgen tijdens de zomersluiting een nieuw uiterlijk. Eyecatcher wordt een wandvullend ‘tv-scherm’ dat de aandacht van het publiek moet trekken vanaf het Schouwburgplein. Voor de vernieuwing van het interieur is Jan Versweyveld gevraagd: de Vlaamse scenograaf en lichtontwerper die ook hoofd scenografie en huisontwerper is van Toneelgroep Amsterdam.

Scenograaf verbouwt Rotterdamse Schouwburg

De verbouwing moet de schouwburg tot een aantrekkelijk, open gebouw maken, dat de hele dag toegankelijk is als stadscafé. Het publiek kan er vanaf 11:00 uur terecht voor een drankje of een hapje. Men kan er draadloos internetten of inleidingen, optredens en mediapresentaties bijwonen. De verplaatsbare inrichtingselementen en de videowand maken de foyer tot zowel citylounge als extra podium voor een nieuw publiek en voor festivals. De verbouwing draagt hiermee bij aan de stedelijke ambitie van een aantrekkelijke binnenstad, met uitstraling en sfeer.

De buitenkant van het twintig jaar oude ontwerp van Wim Quist blijft bouwkundig gezien onaangetast en Quist Wintermans Architecten heeft een adviserende rol binnen het renovatieproject. De directie van de schouwburg heeft Jan Versweyveld gevraagd voor het interieur vanwege de toneelbeelden die hij creeërde voor de Toneelgroep Amsterdam. De directie denkt dat Versweyveld bij uitstek iemand is die warmte kan brengen in de bestaande, ‘dwingende’ architectuur.

Het gebouw van de Rotterdamse Schouwburg is eigendom van de gemeente Rotterdam en wordt sinds 2006 gehuurd door de stichting Rotterdamse Schouwburg. Het initiatief tot verbouwing is gebaseerd op een (financiële) samenwerking tussen beide partijen. Het totale budget bedraagt 4,2 miljoen euro waarvan de gemeente 2,5 miljoen euro bijdraagt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels