nieuws

Paviljoen Scheldekwartier in Vlissingen open

Geen categorie

Het Paviljoen Scheldekwartier op het Scheldeterrein in Vlissingen is geopend. Het paviljoen, ontworpen door Urban Synergy, is bedoeld voor verschillende doelgroepen en biedt onderdak aan een horecakiosk en een informatiepunt.

Paviljoen Scheldekwartier in Vlissingen open

Eén van de containers van het paviljoen is volledig open te klappen tot podium of overdekt terras. Een tribune en uitkijkpunt maken het paviljoen tot een nieuwe ontmoetingsplaats voor Vlissingers, dagjestoeristen en toevallige voorbijgangers.

Karakter en geschiedenis

Het ontwerp, een stapeling van vijf witte zeecontainers, is geïnspireerd op het rustieke karakter en de geschiedenis van de voormalige scheepswerf op het Scheldeterrein. Het ontwerp refereert naar de verschillende kranen die aan het dok stonden opgesteld.

Drie containers hebben de namen ‘toen’, ‘nu’ en ‘later’ en verwijzen naar het heden, verleden en de toekomst van het gebied. In de ‘toen’ container wordt het verleden van het gebied beschreven en verbeeld. De ‘nu’ container hangt op 6 meter en biedt een panoramisch uitzicht over het Scheldekwartier en binnenstad van Vlissingen en verandert dankzij kunstenaars elke 2 maanden in een nieuwe ‘belevingsruimte’. In de ‘later’ container kunnen bewoners en bezoekers een boodschap achterlaten en mee discussiëren over de toekomst.

Tijdelijk gebruik als strategie

Vlissingen is bezig met een groot aantal nieuwbouwplannen rond het centrum. De grootste ontwikkelingsopgave ligt bij het 30 hectare grote Scheldeterrein, een voormalige scheepswerf, gelegen naast het historische centrum van de stad. De huidige situatie van economische recessie, demografische krimp en het gebrek aan investeerders maakt het niet mogelijk om het ontworpen eindbeeld voor de invulling van het terrein op korte termijn te realiseren. Vlissingen kan niet meer uit de voeten met klassieke planningsstrategieën. Het tijdelijke gebruik lijkt een goede ingang te zijn.

Kleinschalige interventies

Het paviljoen is het resultaat van een prijsvraag, uitgeschreven door het CBKZeeland. Onderzoeks- en ontwerp bureau Urban Synergy uit Rotterdam stelde een geleidelijke veroveringsstrategie voor, waarbij kleinschalige interventies inspiratie bieden voor volgende stappen in de ontwikkeling van het terrein. Op basis van deze strategie vroeg toenmalig projectbureau Tijdelijk Gebruik Scheldeterrein Vlissingen’, Urban Synergy het ontwerp te maken.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels