nieuws

Nieuwe beleving crematie

Geen categorie

De algemene begraafplaats van Amstelveen in Amsterdam, Zorgvlied, wil in de toekomst tegemoet komen aan de wensen van diverse gebruikersgroepen met hun eigen culturele en religieuze achtergronden. GROUP A is aangetrokken om een Crematorion te ontwerpen waarin alleen de daadwerkelijke verbranding plaatsvindt.

Nieuwe beleving crematie

 

GROUP A maakte een ontwerp voor een vrijstaand gebouw, los van de aula, dat uitsluitend een crematieoven en verwerkingsruimte huisvest. De kist wordt, na de plechtigheid in de aula, in een stoet naar het Crematorion gebracht. Daar krijgen nabestaanden de keuze om de kist zelf naar de oven te begeleiden of achter te laten in een speciale voorhof. De oveningang is direct verbonden met de buitenlucht. De genodigden staan niet binnen maar onder een luifel. Ook kunnen alle genodigden bij de invoer aanwezig zijn.

Zorgvlied Crematorion

Routing

In het ontwerp van GROUP A speelt de routing over de historische begraafplaats naar het nieuwe crematorion aan de rand van de begraafplaats een belangrijke rol. De ingang ligt een meter boven het omliggende terrein, waardoor het laatste deel van de route een ‘opwaartse’ lijn kent.

Lichtinval

Het gebouw is ingebed in het landschap. Het bestaat uit een kap van tentdoek die licht doorlaat. De vorm van de kap, die aan drie zijden wordt omsloten door het landschap, gaat over in die van de omringende heuvel. Tussen de kap en de omringende aarde is een natuurstenen laag aangebracht, waardoor een vloeiende overgang ontstaat.

crematorion zorgvlied

De kap is georiënteerd op de zon; de draaiing in het gebouw komt voort uit het verschil tussen de zoninval en de richting van het terrein. Door de opening bovenin de kap komt zonlicht het interieur binnen.Deze wand is tegelijkertijd de scheiding tussen de voorruimte en het functionele programma van de Crematorion.

Geplande oplevering is 2011

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels