nieuws

Nieuw hoofdkantoor ThyssenKrupp

Geen categorie

Na drie jaar bouwen wordt op 17 juni het nieuwe hoofdkantoor van ThyssenKrupp in Essen officieel geopend. Het gebouwen ensemble staande in de wijk vernoemd naar de Duitse staalgigant, gaat de administratieve taken bundelen die nu nog over Duisburg en Essen zijn verspreid.

Nieuw hoofdkantoor ThyssenKrupp

 

 

De individuele gebouwen staan ingebed in een groen tapijt met bomen langs een centrale as met een groot waterbassin. Ze liggen op korte afstand van elkaar. De gevels in het ontwerp van JSWD Architecten en Chaix & Morel spelen een belangrijke rol. Terwijl de gevels aan de buitenkant zijn voorzien van horizontale en verticale roestvrij stalen lamellen bestaan die van de binnenplaats en van de atria uit groot formaat gekleurde vlakken platen die de gevel sluiten.

Het 50 meter hoge nieuwe hoofdkwartier, Q1, vormt het middelpunt van de nieuwe ThyssenKrupp wijk. Niet alleen de hoogte maar ook de karakteristieke geometrische draai van de verschillende volumes geven het gebouw een voorname status. Het glazen atrium vormt het centrale punt. Het strekt zich uit over tien verdiepingen en wordt gestructureerd door een aantal tussenliggende niveaus en bruggen. Op het noorden en het zuiden en naar de water-as, zijn twee glazen ramen van 28 en 25 meter geplaatst. Deze zijn samengesteld uit 96 ruiten en worden op hun plaats gehouden door een dunne, nauwelijks zichtbare kabelconstructie waardoor het lijkt alsof de ramen zijn gemaakt uit een groot raam.

Het Q2 forum biedt plaats aan maximaal 800 personen. De drie belangrijkste gebieden zijn aangesloten op meerdere locaties door gemeenschappelijke antenneruimtes. De sculpturale vorm van het hoofdgebouw heeft eveneens invloed op de gebouwen Q5 en Q7. Zij onderscheiden zich door loggia’s of wintertuinen die in inkepingen op de bovenste verdiepingen zijn geplaatst.

Reageer op dit artikel