nieuws

Lichte foyer verbindt Mauritshuis met Plein 26

Geen categorie

Het voorlopig ontwerp van Hans van Heeswijk voor het Mauritshuis creëert meer ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatie, door een ondergrondse foyer te maken die het tegenovergelegen pand Plein 26 bij het museum betrekt. De werkzaamheden en de renovatie zullen begin 2012 een aanvang nemen, het museum verwacht weer open te gaan in 2014.

Lichte foyer verbindt Mauritshuis met Plein 26

Gisteren lichtten de directeur van het Mauritshuis, Emilie Gordenker, en architect Hans van Heeswijk, het voorlopig ontwerp toe voor de pers.

Toen drie jaar geleden een deel van het tegenovergelegen pand, Plein 26, vrijkwam, zag het Mauritshuis haar kans schoon om uit te breiden. Het museum heeft door de immer groeiende bezoekersstroom behoefte aan een nieuwe, meer toegankelijke en representatieve entree en aan flexibele tentoonstellingsruimtes. Ook wil het Mauritshuis haar educatieprogramma verbreden en verdiepen en is het interieur dringend aan renovatie toe.

Ruimte aan de overkant

Plein 26 is onderdeel van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, een langgerekt gebouw uit de jaren dertig, ontworpen in Art Decostijl door Jo Limburg. Het Rijksmonument wordt in het ontwerp van Hans van Heeswijk betrokken bij het Mauritshuis door een moderne foyer, die het gebouw ondergronds verbindt met het classicistische stadspaleis. Zo verdubbelt het oppervlak van het museum.

Licht en overzicht

Nadat de Rijksgebouwendienst de mogelijkheden van een onderdoorgang tussen de twee gebouwen had onderzocht en goedgekeurd, wees een jury onder voorzitterschap van Liesbeth van der Pol Hans van Heeswijk aan als architect. Van Heeswijk, die vorig jaar de uitbreiding en renovatie van de Hermitage in Amsterdam opleverde, spreekt van “een droomproject”. In zijn ontwerp wil hij waarborgen dat bezoekers in een oogopslag de weg kunnen vinden. Hiervoor liet hij zich inspireren door musea als het Louvre in Parijs en het British Museum in Londen.

Centraal in zijn ontwerp staat een groot ondergronds plein dat dienst doet als foyer. Het plein ligt ongeveer zes meter onder straatniveau, maar doordat het daglicht invalt door glazen delen, doet de ruimte licht en open aan. Het ondergrondse plein is meer dan een verbinding, maar een gebouw op zich, waar de bezoeker zich kan oriënteren op de route. Door de glazen delen kunnen bezoekers de gebouwen boven zich zien, waardoor ze weten waar ze zijn. De verschillende functies in de foyer, zoals garderobe en museumwinkel, zijn vormgegeven als meubels, waardoor de ruimte overzichtelijk blijft.

Entree in ere hersteld

De foyer is van bovenaf te betreden, via een nieuwe lift en trap op het voorplein. In het voorlopig ontwerp wordt de entree, nu aan de zijkant, weer teruggebracht naar de voorkant van het Mauritshuis. Links op het voorplein komen een lift en een open trap in een constrctie van glas. Deze wordt als een grote lantaarn op het verder lege voorplein geplaatst. Het ijzeren hek rond het Mauritshuis gaat open, waardoor het gebouw een opener uitstraling krijgt.

De kelder van het pand Plein 26 wordt verder uitgegraven en er wordt een verdiepingsvloer verwijderd. Zo komt er licht en ruimte vrij voor de publieke functies, zoals de museumwinkel en het café. Het café is via de straat te betreden en biedt ook toegang tot het museum. Hiertoe wordt de huidige entree van Plein 26 dichtgemaakt en de oorspronkelijke ingang op de hoek hersteld. Op de andere verdiepingen is ruimte voor tentoonstellingszalen en evenementenruimtes, een auditorium en kantoren.
Het interieur van deze delen zal worden verzorgd door Hans van Heeswijk in samenwerking met Stephanie Gieles uit Delft. 

Uitlenen van topstukken

Het budget voor het project is 22 miljoen euro. Dankzij een verhoging van de subsidie van het ministerie van OCW van 1,5 miljoen euro, een bijdrage van de BankGiro Loterij van 2,6 miljoen euro en steun van particulieren, fondsen en instellingen, wordt dit mogelijk gemaakt. Ook ontvangt het Mauritshuis geld voor het uitlenen van enkele topstukken, zoals het Meisje met de Parel, aan musea in Japan en de Verenigde Staten. Tijdens de sluiting van het Mauritshuis zijn andere topstukken van het museum waarschijnlijk te zien bij het Haags Historisch Museum.

Depot

Het depot krijgt ook meer ruimte. De schilderijen die niet worden tentoongesteld liggen nu opgeslagen in de bestaande kelder onder het voorplein van het 17de eeuwse stadspaleis. De kunstwerken komen in een besloten deel van de nieuwe kelder die nog een eindje doorloopt onder de straat naast het Mauritshuis.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels