nieuws

‘Leegstand kantoren zal verdubbelen’

Geen categorie

De leegstand van kantoren zal de komende jaren verdubbelen van 7,3 tot 15 miljoen vierkante meter, zo voorspelt adviesbureau Twynstra Gudde. Gebruikers verkiezen nieuwbouw boven renovatie omdat oude gebouwen technisch en functioneel vaak niet voldoen. Ook de crisis en de opkomst van het nieuwe werken spelen mee.

‘Leegstand kantoren zal verdubbelen’

Het adviesbureau deed onderzoek naar driehonderd grootgebruikers op de kantorenmarkt die bij elkaar een kwart van de kantoorruimte in gebruik hebben. De resultaten werden gisteren op de Provada gepresenteerd.

Crisis

Het is vooral de crisis die de vraag naar kantoorruimte de komende jaren gaat bepalen. 76 Procent van de kantoorgebruikers verwacht in de periode 2010-2013 te bezuinigen op huisvesting. Zes van de tien bedrijven heeft al bezuinigd op huisvestingskosten en niemand wil meer uitbreiden.

Daarnaast zal ‘het nieuwe werken’ vanaf de tweede helft van 2011 invloed hebben op de markt. Een grote groep organisaties gaat vanaf dan anders aan de slag. Hierdoor het nieuwe werken neemt de behoefte aan klassieke kantoren af.

Twynstra Gudde verwacht dat kantoorgebruikers bij de keuze tussen renovatie en nieuwbouw, steeds vaker voor nieuwbouw gaan kiezen. Vervangende nieuwbouw levert vaak een betere business case op dan het revitaliseren van het bestaande kantoor

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel