nieuws

Hedy d’Ancona-prijs naar Groot Klimmendaal

Geen categorie

Het revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem is de winnaar van de Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur 2010. Uit zes genomineerde projecten selecteerde de jury, onder leiding van Ton Venhoeven, het project. Architect Koen van Velsen en opdrachtgever J.D. Martina (algemeen-directeur van de Stichting) ontvingen de prijs van 20.000 euro uit de handen van Hedy d’Ancona.

Hedy d’Ancona-prijs naar Groot Klimmendaal

Gastvrije en open omgeving

Volgens de jury is het revalidatiecentrum ‘een gastvrije en open omgeving waarin de zorg een natuurlijke basis heeft, maar die tevens ruimte biedt aan andere activiteiten. Een dergelijke vorm van slim dubbelgebruik is zowel maatschappelijk als qua financiering doorslaggevend voor het maken van innovatieve en hoogwaardige zorgarchitectuur’. 

Groot Klimmendaal raakt de essentie van architectuur

Ook meldden de juryleden: ‘Groot Klimmendaal raakt de essentie van architectuur: het maken van mooie ruimtes. Het valt te prijzen dat de zorgfunctie niet van het gebouw valt af te lezen. Het gebouw straalt zelfverzekerheid en beheersing uit. Precies de eigenschappen die een revalidant nodig heeft om beter te worden. Het zorgconcept is op een treffende wijze vertaald in architectuur.’

Eervolle vermeldingen

Een eervolle vermelding was er voor het Gezondheidscentrum Jozef in Deventer. Volgens de jury: ‘Een project dat getuigt van begrip, durf en originaliteit’. ‘De analytische capaciteiten van architect Matthijs Bouw zijn van doorslaggevende betekenis bij deze intelligente tranformatie van een wederopbouwmonument.’

Het woon-werkproject Oosterdeel in Broek op Langedijk kreeg eveneens een eervolle vermelding. De jury is enthousiast over de maatschappelijke inbedding van het kleinschalige zorgproject, dat te danken is aan het gezamenlijke initiatief van Stichting Veldzorg en de Raphaëlstichting, en de contextuele architectuur van 9 graden architecture. ‘Door de ligging aan het aangrenzende Oosterdelgebied zijn wonen en werken volledig geïntegreerd.’

Meer informatie over de prijs is hier te vinden. 

Reageer op dit artikel