nieuws

Deel Kamer kritisch over schikking fraudezaak

Geen categorie

De Tweede Kamerfracties van PvdA en SP zijn kritisch over de schikking die de Haagse particuliere vastgoedbelegger Harry Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete hebben getroffen met het Openbaar Ministerie (OM).

Deel Kamer kritisch over schikking fraudezaak

 

 

 

Hilders betaalt ruim 39,6 miljoen euro aan het OM en het Philips Pensioenfonds om een strafprocedure te voorkomen. De linkse Kamerleden willen dat leidinggevenden in een dergelijk grote fraudezaak gewoon voor de rechter verschijnen. Ze hebben minister Hirsch Ballin opgeroepen om uitleg te geven.

Hilders/Ceylonstaete betalen aan het Philips Pensioenfonds 25,5 miljoen euro, 12,5 miljoen euro aan de Staat ter voorkoming van een ontnemingsprocedure plus 1.628.000 euro aan het OM. Daarnaast zal Hilders een taakstraf verrichten van 120 uur. In ruil daarvoor ziet het OM af van vervolging van Hilders en Ceylonstaete voor betrokkenheid bij fraude met vastgoed van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds.

Hilders en Ceylonstaete hebben nooit schuld erkend. Het OM verdacht ze van valsheid in geschrifte en van niet ambtelijke omkoping van Will F., een oud-directeur van de vermogensbeheerder van Philips Pensioenfonds. Bij de verkoop van een pakket onroerend goed door Philips Pensioenfonds aan Ceylonstaete zou een te lage prijs zijn overeengekomen. In ruil daarvoor zou op indirecte wijze 5,4 miljoen zijn toegezegd en betaald aan een vennootschap van de oud-directeur. Volgens het Financieele Dagblad heeft Hilders in totaal voor 195 miljoen euro vastgoed van Philips gekocht tegen – voor Philips – ongunstige voorwaarden.

Intrekking claims

Onderdeel van de schikking is ook dat Philips civiele claims tegen Hilders en zijn onderneming in de beweerde fraudezaak intrekt. Philips legde eerder voor 49 miljoen euro beslag op zijn bezit. Dat beslag ging er later weer af. Hilders schikt omdat het onderzoek en de publiciteit daarover ‘de bedrijfsvoering sinds 2007 ernstig hebben belemmerd’. Hij zag op tegen nog jaren slepende procedures. Hij wil zich nu weer richten op zijn kernactiviteit: beleggen in en het ontwikkelen van vastgoed, aldus de belegger tegen het FD.

Justitie heeft in de vastgoedfraudeaffaire zo’n 125 verdachten in het vizier, die samen meer dan 200 miljoen euro zouden hebben ontvangen voor het gunnen en d e afwikkeling van grote bouw- en vastgoedprojecten. Woensdag is de eerste van een vijftal regiezittingen in de affaire in de rechtbank in Haarlem. Dan wordt duidelijk wie het OM naast oud-Bouwfonds directeur Jan van Vlijmen en adviseur Nico Vijsma als hoofdverdachten ziet.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel