nieuws

Dag van de Architectuur: een selectie

Geen categorie

De Dag van de Architectuur is uitgegroeid tot een weekendlang vol initiatieven. Het actuele thema “Architectuur en hergebruik” leent zich prima voor een binnenstedelijke verkenning waarbij vergeten plekken worden bezocht en bekende gebouwen in een nieuw daglicht worden gesteld. Zoals altijd is het moeilijk kiezen uit de vele activiteiten en gebouwopenstellingen. De redactie van de Architect heeft alvast een voorselectie gemaakt. Per stad zijn de leukste evenementen vermeld.

Dag van de Architectuur: een selectie

Leeuwarden

In Friesland valt niet veel te doen tijdens de DVDA, maar de traditionele ‘nacht van de architectuur’ in Leeuwarden is niet te missen. Op 26 juni 2010 van 19.30 uur – 0.00 uur vindt onder de titel “Friese Parels/extreme make-over” een avondvullend programma plaats. Het omvat onder andere een rondleiding langs vier projecten en een debat over Hergebruik onder leiding van Sjoerd Soeters. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@ARKfryslan.nl met je naam, adres en aantal personen dat wil deelnemen. Meldt tevens of je de beschikking hebt over een eigen fiets.

Groningen

In de stad Groningen is de uitreiking van de Archiprix 2010 op de 26e in de Faculteit voor Levenswetenschappen aanleiding voor een groot aantal activiteiten. De prijsuitreiking zelf belooft zoals alle jaren weer de moeite waard te zijn.

Twee uur voordat deze plaatsvindt, worden rondleidingen georganiseerd door een aantal recent opgeleverde architectuurprojecten op het Zerniketerrein. De bureaus verzorgen zelf de rondleiding. Vooral de tour door de faculteit belooft wat. Je gids daar is Rudy Uytenhaak.

Almere

In Almere staat de DVDA in het teken van een aantal bij elkaar geraapte activiteiten, waaronder twee lezingen en de opening van de tentoonstelling Het Landschap van Almere. Het jaarlijkse ‘architectenontbijt’ staat wel garant voor een netwerkmoment. Los van de DVDA, maar wel leuker dan het officiële programma, is op zondag een tour langs Landart projecten in Flevoland.

Hengelo

In Hengelo wordt op de DVDA een ideeënprijsvraag georganiseerd. De opgave omvat het ontwerpen van woningen bovenop het Bischoff gebouw aan het Hengelose marktplein. Het doel is een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van de binnenstad door een impuls te geven aan het wonen boven winkels in het centrum. De prijsvraag wordt uitgeschreven onder regionale architecten en Nederlandse architectuur- en stedenbouwstudenten.

Amsterdam

Op zondag de 27e zijn er meerdere gebouwen open voor het publiek. Bussen rijden langs alle locaties. Het Arcam organiseert een debat over hergebruik.

Haarlem

Wie houdt van het werk van Dick Greiner kan op zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur een bezoek brengen aan de Greinerschool. Het gebouw is onlangs gerestaureerd door Architectenbureau van Stigt en herbergt tegenwoordig ateliers, maatschappelijke instellingen en kleine bedrijfjes. Het ABC organiseert een kinderworkshop waar kleintjes met restmaterialen aan de slag gaan.

Zaandam

Zowel voor criticasters als liefhebbers is de rondleiding door hotel Inntel in Zaandam, ontworpen door Wilfried van Winden, een aanrader. Op zaterdag tussen 12.00 en 15.00 uur.

Arnhem

In Arnhem zijn naast de prachtige oude Luxor-bioscoop ook een aantal herbestemde naoorlogse gebouwen te bewonderen. Bijzonder is het voormalig Akzo hoofdkantoor uit 1956, ontworpen door Prof. Zwiers (1900 – 1992). Het complex biedt tegenwoordig ruimte aan 71 appartementen en 12.000 m2 kantooroppervlak.

Utrecht

De stad Utrecht heeft een aantal originele activiteiten op de rol staan. De leukste is de kraakroute. Deze leidt de deelnemers langs enkele opmerkelijke plekken die ooit door krakers zijn bezet en een bestemming hebben gekregen of die nu tijdelijk worden gebruikt. Bewoners en gebruikers van (voormalige) kraakpanden openen hun deuren, zoals Tivoli, Ubica, Acu en Strowis. Een tweede activiteit haakt aan op een actueel discussiepunt: wat te doen met leegstaande ruimte boven winkels? Onder begeleiding van Sabine Todd, architect en gids van Aorta, kunnen deelnemers de kansen die deze opgave biedt, bekijken. Voor beide evenementen is reserveren gewenst. tours@aorta.nu . Overigens smeert Utrecht de DVDA uit over maar liefst vier dagen!

Houten

Wie op de DVDA wil genieten van het weer en de buitenlucht, kan het beste terecht in Houten, waar architectuurcentrum Makeblijde een fietstocht organiseert langs (agrarisch) erfgoed in en om de stad. Tijdens de fietsroute worden de prachtige oude graansilo – het gebouw van de coöperatie – , het oude station Houten, boerderij Kortland en het voormalige kasteel Wickenburgh bezocht. Op elke plek zal een deskundige een rondleiding verzorgen door het gebouw en vertellen over de geschiedenis, de renovatie(plannen) en het huidige gebruik. De fietstocht wordt afgerond op het landgoed Wickenburgh. Aanmelden via architectuurcentrum@makeblijde.nl of 030 636 52 72.

Den Haag

In de stad zijn veel gebouwen opengesteld voor bezoek. Het is de moeite waard om te kijken of er wat van je gading tussen zit.

Rotterdam

Rotterdam maakt haar reputatie als architectuurstad waar: geen enkele stad organiseert zoveel initiatieven. Voor een compleet overzicht (want zelfs alle leuke initiatieven kunnen we hier niet noemen) bezoek je de website van AIR.

noemenswaardig: Architect Joost Kühne stelt zijn kantoor annex woning open voor het publiek onder de titel “de ondraaglijke lichtheid van het bestaan”. Een bijzonder element is de 54 meter lange glasgevel die duidelijk de verspringende vloeren laat zien. Locatie: Boomgaardsstraat 34. Bezoekers worden rondgeleid om 13.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur en 15.00 uur. Verplicht reserveren via reserveren@airfoundation.nl o.v.v. Boomgaardsstraat.

In het Rotabs Cultuurwarenhuis door Marx en Steketee architecten vindt het architectuurspreekuur plaats

Bergen op Zoom

Een architectuurrondleiding door de stad op een Solex! De tocht start vanaf het Gebouw T, een voormalige manege die momenteel wordt herbestemd tot poppodium. Hiervoor moet je je aanmelden bij r.m.p.vanitegem@bergenopzoom.nl of T 0164-277534.

Eindhoven

Eindhoven weet van alles een feest te maken. Van twee uur ’s middags tot twee uur ’s nachts wordt in een oud Philipsgebouw een feest gehouden. Zo krijgt dit industriële monument een tweede leven. Tijdens dit festival smelten muziek, theater, architectuur, dans en design samen tot één cultureel spektakel.

Bergeijk

In Bergeijk is weverij ‘de Ploeg’, een ontwerp van Gerrit Rietveld, te bezoeken. Er is een rondleiding van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan vandaag nog via bureau@rietveldenruys.nl De architectuur en de omringende tuin maken het zeker de moeite waard!

Maastricht

De stad heeft een gemoedelijk programma met als hoofdbestanddeel een rondleiding langs leuke projecten. Starten vanaf informatiecentrum Belvédere om 13.00 uur. Aanmelden gewenst via arthur.houben@maastricht.nl of n.nelissen@xs4all.nl

Reageer op dit artikel