nieuws

Bieb Waalse Krook door RCR Arquitectes en Coussee & Goris

Geen categorie

Het Catalaans-Vlaamse vennootschap RCR Arquitectes en Coussee en Goris heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de Bibliotheek van de Toekomst aan de Waalse Krook in Gent.

Bieb Waalse Krook door RCR Arquitectes en Coussee & Goris

Het ontwerp legt een sterke relatie met verschillende componenten in de omgeving. Het is een horizontaal ontwerp, opgebouwd uit niveaus met elk een eigen functie. De nieuwbouw bevat een ‘kreuk’ waardoor een nieuw openbaar plein ontstaat. Dit plein bevindt zich in de kern van de site en sluit aan op een aantal publieke functies, zodat het continu wordt gebruikt. Op dat niveau bevindt zich de jeugdbibliotheek waar kinderen op een ongedwongen en autonome manier kunnen vertoeven.


Nieuw plein

Entreehal

Op het niveau daarboven bevindt zich een tweede, verhoogd plein dat aansluit op de nieuwe bruggen en zo snelle verbindingen realiseert met de rest van de stad. Het grote plein aan de voorkant dient als toegangsplateau en zoekt de link met het jaagpad en het water. Het gebouw is lang, om de lichtinval zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Een grote leeskamer is gesitueerd aan de gevelkant. Op de verdiepingen daarboven bevinden zich de kennisbibliotheek, de cultuurbibliotheek en het Centrum voor Nieuwe Media. Op het vijfde en bovenste niveau zijn de kantoren voorzien.


Leeszaal

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels