nieuws

Atelier Pro bouwt ‘Huis der Gemeente’

Geen categorie

Atelier PRO heeft middels een Europese Aanbesteding de opdracht voor het Huis der Gemeente Overbetuwe te Elst binnengehaald. In de strijd tussen de vijf overgebleven architecten behaalde atelier PRO de hoogste score.

Atelier Pro bouwt ‘Huis der Gemeente’

 

 

 

Het ontwerp van het Huis der Gemeente sluit aan bij de gevelwanden van de stedenbouwkundige visie van Elst Centraal. Met uitzondering van de toren die buiten de gevellijn komt op de hogere verdiepingen.

De ‘duurzaam bouwen’ ambitie ligt hoog bij atelier PRO en bij het Huis der Gemeente. Het gebouw is niet alleen door de laatste technische snufjes duurzaam maar vooral door de zeer goede isolatie, intelligente energiezuinige installaties, de compacte gebouwvorm en een uitgekiend materiaalgebruik. Het gebouw heeft GreenCalc scores van boven de 250, dat is uitzonderlijk hoog.


Gevel

De gevel van het Huis der Gemeente heeft een statige en bijna monumentale uitstraling door de grote verticale ramen en de toren. Het gebouw is op de begane grond goed toegankelijk voor iedereen door de ruime glazen entree aan de noord- en de zuidzijde. Doordat de kozijnen en ramen diep in de gevel worden geplaatst en doordat de zij- en onderkant is afgeschuind, krijgen de binnenruimten minder directe zoninstraling maar men heeft wel een ruim uitzicht. Het gebouw krijgt zo ook zijn eigen karakter.

Dudok

In de gemeente Overbetuwe staan veel gebouwen van baksteen. Ook in de stedenbouwkundige visie wordt verwezen naar baksteenarchitectuur met als voorbeeld de bouwmeester Willem Dudok. Voor het Huis der Gemeente kozen wij daarom als gevelmateriaal een harde gladde steen met een lichte glans. De kleur is oranjebruin genuanceerd met aarde- en roesttinten. Een levendige kleur. De glans van de steen versterkt de plastiek van het gebouw, geeft meer daglicht binnen en licht ’s avonds in het kunstlicht mooi op.

In de patio aan de binnenkant van het Huis der Gemeente bestaat de gevel uit glas en planten. Zo ontstaat er een oase van rust en natuur. Ambtenaren en bezoekers kunnen genieten van de kwetterende vogels die zich nestelen tussen planten en riet.

 

Zones

Binnen bestaat het gebouw uit twee zones: één voor het publiek en één voor de medewerkers. De publiekstoegankelijke zone vormt het hart van het gebouw. Deze ruimte is openbaar, overzichtelijk, ruim en representatief. Hier zijn ook de balies van de receptie en de verschillende diensten. Vanuit de hal zijn de wachtruimte, de Burgerzaal, de vergaderruimten van het bestuur en het restaurant bereikbaar. De Burgerzaal van het Huis der Gemeente bevindt zich op de hoek onder de toren n is zodoende voor iedere voorbijganger goed zichtbaar.

Daglicht

In het hart van het gebouw ligt het publieksplein met de balies. Eén ruimte met verschillende plekken. Er is een hoge entreehal met een vide vanwaar men het vergadercentrum en de bestuurszone kan zien liggen. Bij de balies is de ruimte lager, maar één verdieping hoog. Het daglicht komt van de aangrenzende patio’s waar riet groeit, en van extra daklichten.

Balie

De balie heeft een bijzondere vorm, iedereen aan de balie vindt op een natuurlijke manier een plek. Door de tuinen in de patio’s en de groene gevels in het binnengebied krijgt het gebouw op deze plek een fris tuinkarakter. Een Huis der Gemeente voor iedereen…

Opdrachtgever: Gemeente Overbetuwe
Ontwerpkoppel: Dorte Kristensen en Lisette Plouvier
Projectmedewerkers: Evelien van Beek en Miles Gertler

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels