nieuws

cepezed ontwerpt OV-knooppunt Tilburg

Geen categorie

cepezed ontwerpt de herinrichting van het stationsgebied in Tilburg. Het bureau won de besloten prijsvraag voor het project, waarvoor het mede was gevraagd vanwege zijn transformatie van het stationsgebied in Sint-Niklaas (B).

cepezed ontwerpt OV-knooppunt Tilburg

 

 

 

cepezed projecteerde een visie die goed aansluit bij het door de gemeente gewenste boulevardconcept. Daarbij organiseert het de infrastructuur voor bussen, auto’s, fietsers en voetgangers. Nieuwe, samenhangende en levendige straatwanden voorzien van commerciële functies begeleiden de boulevard binnen het plangebied en creëren zo een prettige binnenstedelijke ruimte. De stalling van auto’s en fietsen uit het zicht en substantiële beplanting met groen en bomen verhogen de verblijfskwaliteit van het gebied aanzienlijk.

Van het bestaande stationsgebouw uit 1965 ontworpen door Koen van der Gaast (1923-1993) blijven in de visie van het architectenbureau de spectaculaire dakconstructie en de bijzondere onderbouw geheel behouden. De ingrepen die wel zijn voorzien zijn minimaal, sluiten goed aan op de stedelijke structuur en brengen de kracht en helderheid van het oorspronkelijke ontwerp weer terug.

cepezed tilburg

De doorgang naar de perrons verhuist in het plan naar een centrale positie onder de kap en loopt helemaal door naar het noordelijk gelegen NS-terrein, dat toekomstig wordt herontwikkeld. De stationshal verschuift iets ten opzichte van zijn huidige ligging, wordt iets groter en krijgt een transparant, uitnodigend en ruimtelijk karakter. De ondergrondse fietsenstalling krijgt in de plannen een uitbreiding.

In samenspraak met alle betrokken partijen werkt cepezed zijn visie de komende tijd nader uit en worden diverse aspecten nader getoetst op haalbaarheid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels