nieuws

Herbestemming Meelfabriek Leiden

Geen categorie

Peter Zumthor presenteerde gisteren zijn plannen voor de herontwikkeling van de Meelfabriek in Leiden. Zonder dat hij de oude monumentale waarden uit het oog verliest geeft de architect uit Zwitserland het voormalige fabrieksterrein een nieuwe functie.

Herbestemming Meelfabriek Leiden

 

 

 

Het ontwerp van Zumthor voorziet in huur- en koopwoningen (lofts) en studentenhuisvesting. Een cafe-restaurant maakt ook deel uit van het plan voor de Meelfabriek. Daarbij komt boven op het complex een bar-restaurant. Verder staat op de planning een wellnesscenter, een kantoor- en expositieruimte en een hotel.

Hotel Meelfabriek Hotel

Architectenbureau Mulder

Het complex bestaat uit dertien gebouwen, waaronder een ketelhuis, silo’s, gebouwen voor meelbewerking, een pakhuis en een kantoor met dienstwoning en fietsenstalling. De meeste gebouwen zijn ontworpen door het Leidse Bureau Mulder. Het oudste gebouw dat er nu nog staat, is het ketelhuis uit 1896.

 Meelfabriek House of Fashion
Meelfabriek – House of fashion

Rijksmonument 

Na de sluiting in 1988 lagen het terrein en de gebouwen er grotendeels ongebruikt bij. De erkenning van tien van de dertien gebouwen als rijksmonument in 2000 was een extra impuls voor hergebruik in plaats van sloop. In 2001 stelde de gemeente Leiden stedebouwkundige eisen op. Het terrein moest opener en groener worden, met een groene verbinding tussen het Anker- en het Kantoorpark, ten noorden en ten zuiden van het fabrieksterrein. Daarbij moest het water bereikbaar worden.

Meelfabriek Studio
Meelfabriek – Studio

Reageer op dit artikel